Stocurile de gaze naturale din Germania au ajuns deja la 75%

Sursă: Dreamstime

Potrivit datelor publicate duminică de către grupul operatorilor europeni GIE, stocurile de gaze naturale din Germania au ajuns deja la 75%, deși Guvernul de la Berlin anticipa că vor ajunge la acest nivel abia în luna septembrie.

Stocurile de gaze naturale din Germania au ajuns deja la 75%

În prezent, cantitatea de gaze naturale stocată de Germania a ajuns la 23,3 miliarde de metri cubi (bcm), fiind cu puţin mai mult de o cincime din cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale utilizate în 2021. Potrivit GIE, vineri după-amiază, numai unitatea de depozitare Rehden (care deţine 4 bcm) era plină în proporţie de 54%.

Întrucât și-a atins deja ținta de 75%, Guvernul de la Berlin pregătește acum a doua țintă de 85%, care va trebui să fie gata până la data de 1 octombrie, și a treia țintă de 95%, care va trebui să fie gata până la data de 1 noiembrie. Aceste ținte sunt încorporate într-o serie de prevederi menite să ajute Germania să evite o criză a gazelor naturale în sezonul rece.

Precizăm că aceste prevederi includ importuri mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) şi stimulente pentru reducerea consumului de energie. Amintim că Germania se află în faza a doua a unui plan de urgenţă în trei etape, formulat după ce Rusia și-a redus livrările de gaze naturale, fapt ce afectează grav industria germană, de unde provine un sfert din cererea de gaze naturale a Germaniei.

Separat, THE (operatorul german de pe piaţa de gaze naturale) urmează să anunţe mărimea unei taxe pe preţul gazelor pentru consumatori pentru a ajuta Uniper şi alţi importatori să facă faţă creşterii preţurilor. Anunțul va avea loc pe data de 15 august, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, momentan, Germania este martora unor infracțiuni surprinzătoare, în contextul în care autoritățile germane au anunțat deja o posibilă criză energetică în sezonul rece. Cazurile sunt încă izolate, dar situația este îngrijorătoare pentru autoritățile germane și riscă să se agraveze din cauza crizei energetice ce se prefigurează.

Germanii au început să fure lemne din pădure

Gărzile forestiere din Germania se confruntă cu o situație excepțională. În vremuri normale, pădurile nu prea cad pradă hoților, dar între 10 iunie și 1 iulie, aproape nouă metri cubi de lemn au dispărut în zona lui Carsten Breder, pădurar la Paderborn, în Renania de Nord-Westfalia.

Trunchiurile se aflau la marginea unui drum, așteptând să fie ridicate de cumpărător, aflăm din ziarul german Die Welt. Furtul acestei „prăzi” a necesitat o planificare atentă, iar pentru pădurar nu există niciun dubiu: „Infractorii trebuiau să vină cu un camion cu macara, deci destul de profesionist”.

Carsten Breder este convins că aceasta este o problemă care va lua amploare. El spune că „tendința de furt de lemn există în mod clar. O aud și de la colegi din alte regiuni. Mi-e teamă că se va răspândi și mai mult.”

O situație cu siguranță neobișnuită, dar care nu îl surprinde deloc, în contextul anunțului unei crize energetice, care îngrijorează populația german. Lipsa gazului, apartamentele reci și creșterea prețului la petrol nu sunt de bun augur pentru iarna care vine, iar lemnul de foc este și el o victimă a prețurilor în creștere în Germania.

Anul trecut, un metru cub a costat în jur de 64 de euro. În prezent, prețurile pentru aceeași cantitate variază între 100 și 180 de euro. Potrivit lui Carsten Breder, această creștere poate da „idei de a obține lemn în mod ilegal”.