Statul a oprit întoarcerea preţului la apartamente vechi cu 4 ani în urmă

Preţul apartamentelor vechi din Bucureşti ar fi putut ajunge în această lună la nivelul lui ianuarie 2006, singurul lucru care a împiedicat căderea liberă a acestora a fost iniţierea programului „Prima Casă“, aşa se arată într-o analiză realizată de Colliers International care urmăreşte evoluţia preţurilor ce subliniază scăderea dramatică din 2008, ecourile din 2009 şi intervenţia statului.„Începând cu martie 2008, moment în care s-a atins punctul de

Preţul apartamentelor vechi din Bucureşti ar fi putut ajunge în această lună la nivelul lui ianuarie 2006, singurul lucru care a împiedicat căderea liberă a acestora a fost iniţierea programului „Prima Casă“, aşa se arată într-o analiză realizată de Colliers International care urmăreşte evoluţia preţurilor ce subliniază scăderea dramatică din 2008, ecourile din 2009 şi intervenţia statului.

„Începând cu martie 2008, moment în care s-a atins punctul de vârf al preţurilor apartamentelor vechi, observăm un parcurs accelerat descendent al BREI-Vechi. Caderea s-a stopat în momentul în care «Prima Casă» a început să se apropie de lansare. În acest moment, proprietarii de apartamente s-au oprit din cursa atragerii puţinilor clienţi din piaţa, prin scăderea preţului“, susţin autorii analizei.

Din graficul evoluţiei BREI-Vechi (indice care urmăreşte evoluţia preţului la apartamentele vechi din Bucureşti) se observă că începând din iunie-iulie, preţurile au început să crească, pentru prima oară după trimestrul întâi din 2008.

S-a mărit distanţa dintre preţuri

Indicele apartamentelor noi, BREI-Nou, nu a cunoscut anul trecut nicio revenire. Deşi nu a avut o coborâre la fel de abruptă ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi a scăzut şi el constant. BREI-Vechi a scăzut abrupt, stopându-şi declinul în primăvara anului trecut, în timp ce BREI-Nou a scăzut în trepte, staţionând câteva luni după fiecare depreciere.

„Explicaţia se află îi modul de formare al celor două preţuri. Dacă BREI-Nou are la bază elemnte obiective – hard cost şi soft cost – BREI-Vechi este format pe sentimentul jucătorilor prezenţi în piaţă. Proprietarii de apartamente vechi nu au, de obicei, un cost precum cele de construcţie în spatele acestor proprietăţi“, susţin reprezentanţii Colliers.