STARE DE URGENŢĂ în Turcia!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri instaurarea stării de urgenţă pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eşuate săptămâna trecută, informează AFP, DPA şi Reuters.

"Consiliul nostru de miniştri a decis instaurarea stării de urgenţă pentru o durată de trei luni", a anunţat şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Acest lucru este "necesar pentru a eradica rapid toate elementele organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat", a adăugat el, după reuniuni ale Consiliului Naţional de Securitate şi cabinetului la Ankara.

Sub stare de urgenţă în Turcia, constituţia permite restrângerea drepturilor de bază şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea conduce în mare măsură prin decrete, notează joi agenţia DPA.

DPA prezintă o listă de măsuri pe care cabinetul Turciei le-ar putea pune în aplicare în situaţii de urgenţă şi extraordinare:

– Interdicţia de a circula pe timpul nopţii ar putea fi impusă;

– Adunările şi protestele pot fi interzise, indiferent dacă sunt în stradă sau în interior;

– Mass-media cum ar fi ziare, reviste şi cărţi pot fi interzise, sau publicarea lor interzisă fără acord oficial;

– Toate formele de difuzare şi publicare de texte, imagini, filme şi fişiere audio pot fi controlate, limitate sau chiar interzise;

– Personalul din securitate poate efectua percheziţii la persoane, vehicule sau proprietăţi şi confisca potenţiale probe;

– Traficul rutier poate fi interzis în anumite ore sau în anumite zone;

– Anumite zone pot fi îngrădite sau evacuate;

– Statul poate prelua controlul asupra traficului pe uscat, pe mare şi în aer, adaugă DPA.

Preşedintele turc a declarat de asemenea că niciun compromis nu va fi făcut în legătură cu democraţia în ciuda proclamării stării de urgenţă.

"Noi nu am făcut niciodată compromisuri în legătură cu democraţia şi nu vom face niciun compromis niciodată", a afirmat Erdogan în acest discurs la Ankara televizat în direct, adăugând că starea de urgenţă "nu este absolut deloc împotriva democraţiei, legilor şi libertăţilor. Este exact contrariul: ea vizează să protejeze şi să consolideze aceste valori", notează France Presse.

Acestea sunt "măsuri de precauţie necesare contra ameninţării terorii, la adresa democraţiei, a statului de drept. Măsură este de a proteja drepturile fundamentale şi libertăţile", a subliniat el.

Erdogan a încercat de asemenea să asigure pieţele şi investitorii, declarând că reformele economice vor continua. "Nu va fi nicio problemă cu lichidităţile", a insistat el.

Ultima stare de urgenţă în Turcia a fost ridicată în 2002 în două provincii unde a rămas în vigoare după ce a fost instituită în diferite zone din sud-estul ţării timp de 15 ani, aminteşte DPA.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a cerut miercuri Turciei să limiteze starea de urgenţă impusă în urma unei lovituri de stat eşuate numai la o perioadă necesară de timp şi să pună capăt rapid măsurii, informează Reuters.

Steinmeier a emis un comunicat miercuri seară, ca răspuns la declararea stării de urgenţă, cerând guvernului turc să menţină atât statul de drept cât şi o proporţionalitate în răspunsul său la tentativa de lovitură de stat.

"Declararea stării de urgenţă face să devină clar încă o dată că tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce", a afirmat Steinmeier. El a mai spus că Germania continuă să ceară Turciei să exercite reţinere în răspunsul ei la lovitura de stat dejucată.

"Numai implicarea dovedită în acte ilegale şi nu înclinaţiile politice suspectate ar trebui să declanşeze acţiuni guvernamentale", a insistat Steinmeier.

"Este de asemenea foarte important ca declararea stării de urgenţă să fie limitată numai la durata necesară şi apoi să fie ridicată în cel mai scurt timp posibil", a adăugat el.

Potrivit lui Steinmeier, o astfel de abordare este chiar în interesul Turciei, în timp ce orice altceva ar rupe ţara în bucăţi şi ar slăbi Turcia, atât pe plan intern, cât şi extern, adaugă Reuters. AGERPRES