Smithfield Foods repornește combinatul de procesare a cărnii de la Timișoara

Compania americană Smithfield Foods a anunțat că reporneşte combinatul de procesare a cărnii de porc pe care îl deține în România, după ce UE a ridicat interdicţia la exportul de carne şi preparate din carne de porc româneşti timp de nouă ani, informează Agerpres.

Smithfield Foods a introdus un software de gestionare mai bun, precum şi capacităţi analitice în SUA, pentru a ajuta la accelerarea timpului pe piaţă.
Noul sistem de producţie va oferi operatorilor mai multe informaţii privind mişcarea carcaselor de animale în combinat şi va permite companiei să reacţioneze mai rapid în cazul în care va apărea un focar de gripă porcină aşa cum s-a întâmplat cu cel care a afectat fermele româneşti ale Smithfield în 2007.
Exportul cărnii de porc din România a fost interzis în UE în 2003, după semnalarea unor focare de pestă porcină. UE a ridicat interdicţia pe 6 decembrie 2011, după ce autorităţile române au demonstrat că au crescut standardele de siguranţă. După instituirea interdicţiei, Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, a produs în România numai pentru piața internă.
Focarele de gripă porcină înregistrate la Smithfield în 2007 au provocat companiei pierderi de 13 milioane de dolari, având în vedere că abatorizase peste 50.000 de porci, reducând brusc câştigurile în acel trimestru. Profitul companiei a revenit în 2008.
Upgrade-urile IT la instalaţiile de procesare a cărnii de porc din România vor permite companiei, de asemenea, să urmărească mai bine livrările de carne de porc în timp ce circulă în UE. În următorii doi ani, Smithfield va implementa o suită de aplicaţii de la SAP pentru a ajuta la îmbunătăţirea manipulării în condiţiile în care carnea românească începe să intre pe pieţe competitive din UE. Smithfield aşteaptă noi profituri anuale de 20 de milioane de dolari din exporturi.
Reamintim faptul că, în 2004, gigantul american a preluat Comtim Timișoara, cel mai mare combinat de procesare a cărnii de porc din sud-estul Europei, care la acea dată era în faliment.