SIF Muntenia se intoarce la CiCo

Subiectul privatizarii societatii CiCo a fost, in luna martie, pe larg dezbatut in presa. In urma procesului de compensare, FPS a cedat catre SIF Muntenia pachetul de 70% detinut la societate. Dupa declaratiile reprezentantilor SIF, compensarea fusese facuta in contul unei datorii a FPS. La numai o zi distanta, SIF Muntenia cedeaza, in urma unui plasament secundar privat, cele 60 de procente plus inca 6,46%, cota detinuta anterior, catre trei investitori. Cei trei s-au dovedit a fi strans legati

Subiectul privatizarii societatii CiCo a fost, in luna martie, pe larg dezbatut in presa. In urma procesului de compensare, FPS a cedat catre SIF Muntenia pachetul de 70% detinut la societate. Dupa declaratiile reprezentantilor SIF, compensarea fusese facuta in contul unei datorii a FPS. La numai o zi distanta, SIF Muntenia cedeaza, in urma unui plasament secundar privat, cele 60 de procente plus inca 6,46%, cota detinuta anterior, catre trei investitori. Cei trei s-au dovedit a fi strans legati prin intermediul unui lant de companii.
La vremea respectiva, Cornel Nica, vicepresedintele Muntenia Invest, societatea de administrare a SIF Muntenia, declara ca CNVM nu ar fi solicitat niciodata ca tranzactia de vanzare sa se realizeze cu vreun aviz din partea Comisiei. FPS si, respectiv, SIF au dat din mana dividende in valoare de peste 35 miliarde lei si un cont bancar in care se aflau peste opt milioane dolari in numerar. In plus, conform surselor din interiorul societatii, varsamintele datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit nu fusesera efectuate, cele peste 36 miliarde lei fiind blocate intr-un cont pana la noi ordine.
In urma tranzactiei, FPS a renuntat pe gratis la actiunile detinute, in timp ce SIF Muntenia a obtinut 60 miliarde lei pentru pachetul de 76,46% vandut celor trei investitori.
Cu toate dovezile aduse in presa si cu toate sesizarile micilor actionari de la CiCo, CNVM s-a sesizat de-abia la mijlocul lunii iunie. Timp de o luna si jumatate, a facut cercetari. In final, s-a luat decizia anularii tranzactiei, urmand ca structura actionariatului sa revina la forma initiala, cu SIF Muntenia actionar majoritar. A fost invocata incalcarea a doua regulamente ale CNVM – nr. 6/1995, privind oferta publica, si nr. 15/1996, privind plasamentul privat.
Problema cu respectivele acte este ca ele nu reglementeaza plasamentul secundar privat, metoda aleasa la efectuarea tranzactiei, la sfarsitul lunii martie. Singura conditie pusa este ca un investitor sa nu detina, in urma operatiunii, o pozitie de control sau majoritara. Regulamentul nr. 6 specifica insa faptul ca trebuia sa fi fost contactati cel putin 100 de investitori inaintea alegerii cumparatorului. SIF Muntenia nici nu a contactat, nici nu a ales. Ea a fost cea alesa.
Revenirea la structura anterioara a actionariatului nu pare a fi o problema. Dividendele cuvenite actionarilor nu au fost distribuite. Mai complicat va fi pentru SIF Muntenia sa disponibilieze suma de 60 miliarde lei, incasata de la cei trei cumparatori, pentru ca, potrivit declaratiilor lui Cornel Nica, banii au fost imediat investiti in titluri de stat. Nu este inca foarte clar ce s-a intamplat cu sumele in valuta aflate in conturile CiCo. Surse din cadrul societatii sustin ca banii ar fi fost retrasi din cont, fara a putea specifica exact destinatia care le-a fost data.
Atat SIF Muntenia, cat si cei trei investitori sustin ca regulamentele CNVM nu au fost incalcate nici macar cu o virgula, in ciuda declaratiilor Comisiei, care confirma ca, dupa examinarea cazului, s-au constatat incalcari ale legislatiei.
„Dupa refacerea structurii actionariatului, vanzarea pachetului majoritar si accesul investitorilor la pozitia de control se poate face printr-una dintre formele permise de reglementarile in vigoare, respectand standardele internationale in materie privind transparenta si protectia actionarilor minoritari”, spune CNVM. Ceea ce este echivalent cu a spune ca vanzarea s-a facut intr-o formula nepermisa de lege. Regulamentul privind oferta publica spune insa clar ca „oferirea spre vanzare a unui pachet de peste 5% din actiunile emise se face numai prin plasament secundar privat sau prin oferta publica”. In ceea ce priveste protectia actionarilor minoritari, singura care ii poate proteja este legea romana. O astfel de lege nu exista, in acest moment, in Romania.