Directorul companiei americane Smithfield Foods, Larry Pope, ar putea primi aproape 46,6 milioane de dolari - plăţi legate de fuziune - ca parte a tranzacţiei în urma căreia grupul chinez Shuanghui International ar urma să preia producător american de carne de porc Smithfield.
Conform unui document trimis organismului de supraveghere a pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission -SEC), Larry Pope este eligibil pentru a primi aproximativ 28 milioane de dolari în numerar şi 18,6 milioane de dolari în acţiuni.
De asemenea, Robert Manly, directorul financiar al Smithfield, este eligibil pentru a primi aproximativ 22,8 milioane de dolari – potenţiale plăţi legate de fuziune.
Sumele de bani nu includ valoarea beneficiilor la care directorii au deja dreptul să le primească fără a lua în considerare tranzacţia dintre Smithfield şi Shuanghui International, a anunţat compania americană.
Smithfield, cel mai mare producător şi procesator de carne de porc din lume, a anunţat în documentele trimise SEC că a primit oferte de la alte două companii, pe care nu le-a nominalizat, dar în final a decis încheierea tranzacţiei cu Shuanghui International.
Shuanghui International, cel mai mare producător chinez de carne de porc, a convenit luna trecută preluarea Smithfield Foods (prezentă şi în România din anul 2004 când a achiziţionat fostul combinat Comtim din Timişoara). Valoarea totală a tranzacţiei este de 7,1 miliarde de dolari, inclusiv datoria netă iar Shuanghui va plăti în numerar 4,72 miliarde dolari.
Acţionarii Smithfield Foods vor primi 34 de dolari pe acţiune, o primă de 31% faţă de preţul de 25,97 dolari înregistrat marţi seară de titlurile Smithfield, care are aproximativ 46.000 de angajaţi. Tranzacţia ar urma să se încheie în a doua jumătate a anului.
Consiliile de Administraţie ale celor două companii au aprobat în unanimitate tranzacţia, care are însă nevoie şi de aprobarea acţionarilor Smithfield. De asemenea, tranzacţia ar urma să fie investigată de Comisia pentru investiţii străine în SUA, având în vedere că valoarea totală a tranzacţiei, 7,1 miliarde de dolari inclusiv datoriile Smithfield, este cea mai mare preluare a unei companii americane de către o companie chineză.
În România, Smithfield Ferme este o companie de producere în sistem integrat a suinelor, care îşi desfăşoară activitatea în regiunea Banat, din anul 2004, şi care este parte a Smithfield Foods, cea mai mare companie de creştere a porcinelor şi procesare a cărnii de porc din lume.
Sursa: Agerpres