S-a dat decizia pentru toate femeile, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total obligatorii

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Parlamentul European a adoptat primele norme care vizează violența împotriva femeilor și violența domestică. Ce prevăd acestea mai exact?

Parlamentul European a adoptat norme privind violența împotriva femeilor

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu 522 de voturi pentru, 27 împotrivă și 72 de abțineri, primele norme europene privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Directiva solicită legi mai puternice împotriva violenței cibernetice, o mai bună asistență pentru victime și măsuri de prevenire a violului, se arată într-un comunicat.

Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor și căsătoriile forțate și trasează orientări speciale pentru infracțiunile comise online, cum ar fi divulgarea de informații private și cyberflashing.

Noua legislație va include o listă mai lungă de circumstanțe agravante pentru infracțiunile care implică sancțiuni mai severe, cum ar fi infracțiunile împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor sau a apărătorilor drepturilor omului.

Lista include, de asemenea, intenția de a pedepsi victimele pe baza sexului, a orientării sexuale, a culorii pielii, a religiei, a originii sociale sau a convingerilor politice, precum și dorința de a menține sau de a restabili „onoarea”.

Siguranța și bunăstarea victimelor ar trebui să fie prioritare, inclusiv prin accesul la locuințe protejate. Asistența medicală ar trebui să fie accesibilă, inclusiv serviciile de sănătate sexuală și reproductivă. Autoritățile statelor membre vor avea obligații sporite de raportare și de colectare a probelor și vor trebui să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că sexul fără consimțământ este considerat o infracțiune penală.

SURSA FOTO: Dreamstime

Normele ar putea fi revizuite la fiecare cinci ani

Datorită insistențelor din Parlamentul European, Comisia Europeană va raporta la fiecare cinci ani dacă normele ar trebui revizuite.

Coraportoarea din partea Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, Frances Fitzgerald (PPE, Irlanda) a declarat că Parlamentul European „a făcut primii pași pentru a face din Europa primul continent din lume care pune capăt violenței împotriva femeilor”.

Ea a punctat că este un act legislativ de mare anvergură care va preveni violența împotriva femeilor, va proteja victimele și va urmări în justiție autorii, asigurând astfel o abordare holistică a combaterii acestor infracțiuni odioase.

„Nu poate exista egalitate fără eradicarea violenței împotriva femeilor; trebuie să ne asigurăm că nu poate exista impunitate pentru cei care comit astfel de infracțiuni”, a spus Frances Fitzgerald.

De asemenea, coraportoarea Comisiei pentru libertăți civile, Evin Incir (S&D, SV) a spus că această directivă revoluționară „întruchipează angajamentul nostru neclintit de a consolida drepturile femeilor și de a salva vieți”.

La rândul ei, Evin Incir consideră că este un prim pas istoric în consolidarea drepturilor femeilor și în „iluminarea căii către un viitor în care fiecare femeie poate trăi fără teamă și opresiune”.

„Aceasta este o victorie pentru justiție și egalitate în întreaga Uniune Europeană”, a declarat Evin Incir.