România participă la un complex exercițiu militar NATO. Scenariile de luptă includ Delta Dunării și zona de coastă

SURSA FOTO: Dreamstime

România participă în această perioadă la un complex exercițiu NATO care include, printre altele scenarii de luptă în Delta Dunării și zona de coastă. Exercițiul a început luni, în timp ce Rusia efectua la rândul ei exerciții în Marea Neagră cu două submarine.

În perioada următoare România participă la exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, care este planificat să se desfășoare între 20 martie – 2 aprilie. Exercițiul conține, printre altele, scenarii de luptă pe mare, pe fluviu, dar și în Delta Dunării și în zona de coastă a țării noastre.

Mii de militari participă la acest complex exercițiu

Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament.

Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.

De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire. „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, transmit Forțele Navale Române.

Rusia a efectuat exerciții cu două submarine în Marea Neagră

Amintim că, în cursul zilei de luni, când a început exercițiul „Sea Shield 2023”, două submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile cu proiectile de antrenament.

„Echipajele submarinelor diesel-electrice ‘Kolpino’ şi ‘Starîi Oskol’ din cadrul Flotei (ruse) din Marea Neagră au efectuat lansări de torpile cu proiectile de antrenament în condiţii de imersiune”, menţionează Ministerul Apărării din Rusia într-un comunicat.

Flota rusă din Marea Neagră cu baze la Marea Neagră şi Marea Azov operează în zone apropiate de apele teritoriale ucrainene.

În cursul acestui exerciţiu submarinele s-au deplasat într-o zonă stabilită ca poligon, unde au efectuat un set de exerciţii de pregătire şi s-au scufundat la adâncimea planificată pentru a efectua antrenamentul de tragere.

„Echipajele submarinelor au îndeplinit cu succes sarcinile indicate şi au efectuat lansări de torpile din poziţie scufundată împotriva unei ţinte convenţionale care a fost simulată de o navă de război (din cadrul flotei) la o distanţă sigură”, a precizat Ministerul Apărării rus.