România, parte a celei mai mari tranzacţii imobiliare din lume. Statul chinez e cumpărătorul

Fondul suveran al statului chinez China Investment Corporation (CIC) a cumpărat de la fondul american Blackstone spațiile de depozitare acumulate prin Logicor, inclusiv patru parcuri logistice și peste 100 de hectare de teren din România. Prețul vânzării este de 12,25 mld. euro, ceea ce reprezintă cea mai mare tranzacție imobiliară de până acum la nivel internațional.

Blackstone, cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 mil. euro. Vânzarea acestor proprietăţi reprezintă ieşirea Blackstone de pe piaţa imobiliară românească.

Blackstone a început să acumuleze proprietăţi logistice în 2012, motivat de aşteptările că magazinele online vor creşte exponenţial cererea de spaţii de depozitare. Din acelaşi raţionament, investitorii au plasat aproape 25 mld. euro în astfel de proprietăţi numai anul trecut şi doar la nivel european.

China Investment Corporation a câștigat un adevărat război al licitațiilor împotriva a două fonduri suverane din Singapore, Mapletree şi Temasek. De achiziție a mai fost interesat și Global Logistic Properties, cel mai mare proprietar de spații logistice din Asia, firmă controlată de fondul GIC, tot un fond suveran singaporez. Statul singaporez este deja prezent pe piaţa românească prin fondul suveran GIC, care deţine dezvoltatorul imobiliar P3. GIC a plătit anul trecut pentru achiziţia proprietăţilor locale ale P3 circa 180 mil. euro.

Blackstone este cea mai mare companie de investiţii alternative din lume, cu active în administrare în valoare totală de 368 mld. dolari.

Fondată în 2007 ca o companie de stat menită să ajute China să aducă venituri suplimentare rezervelor sale valutare, CIC administrează acum active de circa 800 mld. dolari, inclusiv 200 mld. dolari în investiții din afara țării.

Această tranzacție gigantică ar putea reface încrederea în abilitatea investitorilor chinezi de a încheia tranzacții, după ce a fost afectată de eforturile crescânde a de opri capitalul să părăsească țara de origine.