Se întâmplă în TOATE MAGAZINELE din România! „Știm că se doreşte instaurarea PANICII”

Retailerii aduc mai multă carne din import odată cu apariţia pestei porcine africane. Ministerul Agriculturii trebuie să intervină sunt de părere cei de la Pro Agro,

Federaţia Naţională Pro Agro atrage atenţia asupra faptului că majoritatea retailerilor au mărit achiziţiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii româneşti, odata cu apariţia pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul ţării, solicitând Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să intervină „în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din România”.

„Considerăm că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine în România, prin practicarea unor preţuri de dumping. Solicităm sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instituţiile pe care le coordonează, să intervină în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din ţara noastră. Considerăm că motivul invocat de marile reţele de distribuţie, respectiv scăderea drastică a cererii pe piaţa internă, nu este justificat. Noi fermierii ştim că se doreşte instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor şi aducerea unor cantităţi mari de carne din alte state”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei citat de Agerpres.

Citește și Autoritatea Sanitar Veterinară rupe în sfârșit tăcerea! Adevărul despre pesta porcină

Reprezentanţii Pro Agro transmit consumatorilor că pesta porcină africană nu se transmite la om şi nu afectează sănătatea, iar din discuţiile purtate cu Mary Pană, preşedinte ACEBOP şi vicepreşedinte PRO AGRO, precum şi cu alţi experţi veterinari, există siguranţa că pe raftul magazinelor nu poate ajunge decât carne sănătoasă, fiind interzisă vânzarea porcilor care au contactat această boală.

„În numele fermierilor noştri, îi rugăm pe retaileri să îşi îndrepte atenţia asupra cărnii şi a produselor româneşti din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele. Suntem conştienţi de faptul că nu putem obliga retailerii să cumpere, dar vrem diferenţiere la raft a cărnii româneşti vrac de cea străină şi să lăsăm consumatorul nostru să aleagă”, afirmă reprezentanţii Pro Agro.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că pesta porcină africană s-a extins la aproape 100 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 578 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă.

Până la începutul aceste săptămâni au fost ucişi 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.AGERPRES

Citește și Autoritatea Sanitar Veterinară rupe în sfârșit tăcerea! Adevărul despre pesta porcină