Purtarea măștii devine obligatorie în mai multe locații publice din Belgia

Conform celor transmise de RTL şi postul de radio şi televiziune public RTBF, Guvernul federal şi autorităţile regionale din Belgia au decis joi seară extinderea obligativităţii purtării măştii în mai multe locuri publice, după ce până acum măsura a vizat un număr limitat de situaţii, precum transportul în comun, frizerii şi saloane cosmetice.

Începând din 11 iulie, în Belgia purtarea măştii va deveni obligatorie şi în magazine, centre comerciale, cinematografe, săli de spectacole şi de conferinţe, lăcaşuri de cult, muzee şi biblioteci.

Această listă ar putea fi modificată în timp

„Această listă ar putea fi modificată în timp, în funcţie de situaţia epidemiologică a ţării”, indică un comunicat de presă al guvernului belgian. Acesta adaugă că este recomandată purtarea măştii şi în alte situaţii.

Persoanele care nu respectă noile reguli riscă o sancţiune penală „conform decretului ministerial”, care stipulează de asemenea „posibilitatea închiderii locurilor ce încalcă în mod repetat regulile în vigoare”. Masca nu este obligatorie pentru copiii cu vârste mai mici de 12 ani şi pentru persoanele care nu o pot purta din motive medicale.

Roboții care pot verifica temperatura și dacă porți masca de protecție

Roboţi care vorbesc mai mult de 53 de limbi, detectează febra şi verifică dacă oamenii poartă corect măştile faciale sunt folosiţi în Belgia ca primă linie de control al persoanelor care intră în spitale şi magazine, informează vineri Reuters.

Pacienţii care se prezintă la Spitalul Universitar Anvers vor trebui să răspundă unor întrebări online sau în faţa unor chioşcuri cu dispozitive interactive. Un robot scanează un cod QR, analizează răspunsurile, verifică temperatura solicitanţilor şi stabilesc dacă aceştia poartă corect măştile sanitare.

Fabrice Goffin, directorul executiv al companiei belgiene Zorabots, asigură că roboţii dezvoltaţi de această firmă sunt deja prezenţi în spitale, aziluri şi hoteluri încă din 2013, însă în perioada actuală le-a fost atribuit un nou rol. Roboţii în cauză nu vor efectua teste de diagnosticare a maladiei COVID-19, dar pot să ofere personalului medical o serie de informaţii utile.

„Marele avantaj al acestor roboţi în comparaţie cu un terminal fix este acela că robotul poate să se mişte, poate să se deplaseze spre oameni, poate să vorbească cu aceştia şi chiar să le vorbească în limba lor maternă. Noul robot vorbeşte mai mult de 53 de limbi”, a declarat el pentru Reuters TV.