Petrolul si Dacia au tinut Bursa pe roate

In perioada 8-14 ianuarie, titlurile Petrolexportimport au fost foarte cautate atat de investitori, cat si de speculatori. Pretul mediu a urcat progresiv pana marti, variind cu 25% in fiecare sedinta. Miercuri, titlurile Petrolexportimport au fost oprite de la tranzactionare o jumatate de ora, conform procedurilor Bursei, cand atinsesera, dupa o crestere de 25%, valoarea de 815.000 lei/actiune; la reluarea tranzactionarii lor acestea au avut o cadere drastica, spre 550.000 lei/actiune. Broker

In perioada 8-14 ianuarie, titlurile Petrolexportimport au fost foarte cautate atat de investitori, cat si de speculatori. Pretul mediu a urcat progresiv pana marti, variind cu 25% in fiecare sedinta. Miercuri, titlurile Petrolexportimport au fost oprite de la tranzactionare o jumatate de ora, conform procedurilor Bursei, cand atinsesera, dupa o crestere de 25%, valoarea de 815.000 lei/actiune; la reluarea tranzactionarii lor acestea au avut o cadere drastica, spre 550.000 lei/actiune. Brokerii spun ca titlurile au fost puternic speculate inca de la introducerea companiei la Categoria a II-a, la inceputul lunii ianuarie, incercandu-se o ridicare artificiala a pretului pana cand investitorii au realizat ca se speculeaza intre ei, si pretul nu mai poate urca. De aici si scaderea pretului pe actiune atat miercuri, cat si joi.
„Interesati de titlurile Petrolexportimport pot fi si oamenii de afaceri romani implicati in tranzactii petroliere”, ne-a declarat un trader. Brokerii asteapta ca pretul acestor titluri sa se stabilizeze intre 500-600.000 lei/actiune. FPS detine 51% din actiuni, PPM 37,4%, 11,6% fiind la dispozitia companiei. Numarul de detinatori de valori mobiliare era, la data intrarii companiei la cota, de 94.742 persoane fizice.
Titlurile Dacia au inregistrat o scadere, in decurs de o saptamana, a pretului mediu de la 592 lei/actiune, la 505 lei/actiune (joia trecuta), ca urmare a anuntului FPS ca negocierile pentru preluarea companiei de catre Renault se prelungesc pana in aprilie. „Detinatorii de titluri Dacia nu vor sa mai astepte inca trei luni pentru finalizarea negocierilor si atunci vand chiar si in scadere”, ne-a declarat un broker. Declaratiile presedintelui FPS, Radu Sarbu, ca o parte din cererile companiei Renault pentru incheierea contractului de privatizare sunt inacceptabile – ele incalcand nu doar cateva acte normative romanesti, ci si unele acorduri ale Romaniei cu UE – nu sunt de loc incurajatoare sau in masura sa relanseze cotatiile acestor titluri. In prezent exista 219.702 detinatori de valori mobiliare Dacia.
Inceputul de an ne aduce, pe langa o piata bursiera in scadere, si clasamentul celor mai bune societati de brokeraj in functie de valoarea totala a tranzactiilor anului 1998. Acestea sunt, in ordine: CAIB Securities, Gelsor, Active International, Global Valori Mobiliare si Bucharest Investment Group Brokerage. „Aceste SVM-uri au derulat aproximativ 50% din totalul tranzactiilor realizate in 1998”, ne-a declarat un trader.
Valorile mobiliare Ciprom Ploiesti au fost tranzactionate intr-un numar mare atat miercuri, cat si joi. Brokerii spun ca joi, 14 ianuarie, au fost doua cross-uri, implicand 100.000 actiuni, respectiv 55.000 actiuni realizate la 315 lei/actiune. „Societatea este acum inchisa, ea nemaiavand contracte din partea clientilor traditionali Romgaz si Conpet”, ne-a spus un broker. „Cineva incearca sa vanda acum pachetul de 5%, pe care il detine. In aceste conditii, pretul acestor actiuni va scadea”, a declarat un trader.
Brokerii afirma ca investitorii straini asteapta acum realizarea acordului cu FMI, reducerea gradului de risc acordat Romaniei de catre agentiile de rating si inchiderea intreprinderilor neperformante inainte de a intra pe piata de capital.    

Bogdan Calina