Pariuri pe derivate, la masa BVB

Bursa de Valori Bucureşti a pregătit introducerea derivatelor pentru luna august sau, cel târziu, septembrie. Investitorii vor putea să realizeze astfel de tranzacţii numai după ce brokerii îşi vor actualiza oferta. Platforma tehnică a derivatelor este aproape gata, prima tranşă de cursuri pregătitoare de brokeraj pentru astfel de tranzacţii a fost finalizată, iar BET Index Futures va fi primul tip de instrumentul financiar derivat tranzacţionat la Bucureşti. „Vom

Bursa de Valori Bucureşti a pregătit introducerea derivatelor pentru luna august sau, cel târziu, septembrie. Investitorii vor putea să realizeze astfel de tranzacţii numai după ce brokerii îşi vor actualiza oferta.

Platforma tehnică a derivatelor este aproape gata, prima tranşă de cursuri pregătitoare de brokeraj pentru astfel de tranzacţii a fost finalizată, iar BET Index Futures va fi primul tip de instrumentul financiar derivat tranzacţionat la Bucureşti.
„Vom începe să oferim clienţilor contracte derivate la BVB, cu o săptămână înainte de a fi introduse la tranzacţionare. Vom pune la punct detaliile ce ţin de încheierea de contracte, deschideri de cont, primirea şi executarea ordinelor“, spune Florica Venter, directorul departamentului Operaţiuni cu Firme din cadrul SSIF Broker. „Comisionul pretins la tranzacţiile cu derivate va fi calculat în funcţie de costurile stabilite de BVB“, precizează Florica Venter.

Brokerii aşteaptă lansarea oficială

Instrumentele bursiere derivate de tip futures sunt „pariuri“ pe cursul viitor al activelor suport, de exemplu acţiuni, implementate sub forma unor contracte la termen. Cotaţiile sunt condiţionate de evoluţia preţurilor activelor suport, însă nu sunt direct legate de acestea.
Niciuna dintre companiile de brokeraj încă nu a calculat costurile tranzacţiilor cu derivate la BVB, însă este de aşteptat ca acestea să fie similare cu cele percepute de bursa de la Sibiu. Pe de altă parte, lansarea acestor produse la Bucureşti a tot fost amânată. Astfel, mulţi brokeri au decis să aştepte mai întâi lansarea oficială a derivatelor BVB, după care să înceapă şi campaniile de marketing. Cele mai multe companii din piaţă sunt deja familiarizate cu sistemul similar de la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu (BMFMS), introdus din 1997. „Încă nu s-au furnizat date oficiale cu privire la valoarea comisioanelor. În aceste condiţii, nu putem face nicio comparaţie între cele două pieţe“, susţin reprezentanţii SSIF Broker.

Concurenţa dintre burse va reduce comisioanele

„Comisioanele noastre vor depinde de structura de costuri plătite BVB şi Casei de Compensaţie. Credem însă că taxarea tranzacţiilor va fi asemănătoare cu cea de la BMFMS, în sensul perceperii unui commision fix pe contract tranzacţionat“, au declarat reprezentanţii KD Capital Management. Acum, comisioanele percepute de brokeri pentru tranzacţionarea derivatelor la Sibiu se situează între 1,2 şi 1,7 lei pentru un contract, în funcţie de fiecare ofertă în parte. Pe piaţa spot a Bursei de Valori Bucureşti, comisionul mediu al pieţei este în jur de 1% per tranzacţie. În condiţiile apariţiei concurenţei între cele două burse, este aşteptată o reducere a costurilor tranzacţionării atât pentru operaţiunile clasice, cât şi pentru cele cu derivate.

Companii precum KD Capital Management sau Confident Invest nu oferă servicii de tranzacţionare la BMFMS. De altfel, mulţi brokeri au aşteptat introducerea derivatelor la BVB, sperând la costuri mai reduse pentru instrumentele derivate, dar şi la o platformă de tranzacţionare mai performantă decât cea disponibilă la Sibiu. Având în vedere că derivatele sunt instrumente financiare care necesită mult mai multă atenţie din partea investitorilor, majoritatea brokerilor vor introduce platforme de tranzacţionare online. Acestea le vor permite clienţilor să ţină în permanenţă contactul cu piaţa, în timp real.

Actualizarea ofertelor brokerilor nu este însă uşoară. „Va trebui să adaptăm softul back-office, să pregătim angajaţii şi să autorizăm cel puţin doi agenţi de derivate pe platforma Bursei de Valori Bucureşti. La acestea se adaugă şi alte cheltuieli impuse de instituţiile pieţei“, spun reprezentanţii companiei Broker Cluj. Până la introducerea oficială a derivatelor la BVB, mai sunt însă câteva lucruri de pus la punct. Acum, indicii bursei au o valoare informativă, fiind expuşi, de exemplu, unor oscilaţii abrupte produse de diversele majorări de capital ale companiilor din componenţă. Astfel, odată cu introducerea tranzacţiilor pe indici, vor trebui efectuate modificări ale structurii şi modului de calcul pentru toţi aceşti indicatori. 

Costuri similare cu cele de la Sibiu
«Credem că taxarea tranzacţiilor cu derivate la Bursa de Valori Bucureşti va fi asemănătoare cu cea de la bursa din Sibiu, în sensul perceperii unui comision fix pe contract tranzacţionat.»
Radu Popescu-Buzeu, şef departament Analiză din cadrul KD Capital Management


Avantajele derivatelor

Comisioane reduse: De regulă, comisioanele sunt fixe, pentru fiecare tranzacţie în parte. Sunt mai reduse decât costurile operaţiunilor pe piaţa spot.

Randament ridicat: Poate fi de la patru până la zece ori mai mare. Pe de altă parte, pierderea poate fi la fel de substanţială.

Levier: Derivatele imobilizează numai o fracţiune din valoarea activului suport. Cu o sumă mai mică de bani se pot tranzacţiona mult mai multe titluri decât pe piaţa clasică de capital, randamentul investiţiilor fiind mult mai mare.

Protejarea portofoliilor: Tranzacţiile contractelor futures sau options se pot realiza nu numai în scopuri speculative, ci şi pentru protejarea unor portofolii de acţiuni deja achiziţionate, prin intermediul strategiilor de tip hedging.