Opt procese absurde

Printre beneficiile de a trăi într-o ţară democratică în care există un sistem juridic bine stabilit se numără şi posibilitatea de a apela la instanţa de judecată atunci când ne simţim neîndreptăţiţi.

Există, însă, şi un dezavantaj, atunci când te trezeşti că eşti dat în judecată din motive cât se poate de absurde.

Mai jos sunt prezentate opt cazuri ciudate

1. Premiu controversat

Jodee Berry, o chelneriţă din Florida, a câştigat, în 2002, concursul organizat de restaurantul la care lucra, înregistrând cele mai multe vânzări şi a crezut că va intra în posesia noului model Toyota, pe care şefii ei l-au pus la bătaie. Numai că premiul nu era o Toyota, ci o jucărie Yoda (toy Yoda). Dezamăgită de premiu, chelneriţa l-a dat în judecată patronul restaurantului pentru încălcarea contractului şi fals în declaraţii. Legea a fost de partea lui Berry şi i-a permis să-şi aleagă orice model Toyota.

2. Degetele invizibile

În martie 2005, Ann Ayala a depus o plângere împotriva proprietarului unui restaurant, afirmând că a găsit un deget într-un castron cu chili. Numai că în urma unei anchete în rândul angajaţilor, autorităţile nu au găsit nici urmă de deget lipsă. Astfel că suspiciunile s-au întors asupra clientei care a renunţat, în cele din urmă, la acuzaţii, după ce jurnaliştii au descoperit că nu era pentru prima oară când acuza diverse companii pentru nereguli suspicioase.

3. Nici faptele bune nu mai scapă nepedepsite

În iulie 2004, două adolescente din Colorado au făcut prăjiturele pe care le-au împărţit vecinilor. Atunci când fetele au bătut la uşa Wanitei Young, aceasta s-a speriat atât de tare, încât a făcut un atac de panică şi a ajuns la spital. Ulterior, ea a dat în judecată familiile fetelor. Un judecator local a hotărât ca cele două familii să plătească cheltuielile de spitalizare de 900 de dolari, dar a respins cererea de 3.000 de dolari a lui Young, pentru zilele de salariu pierdute şi pentru a-şi achiziţiona lumini pe baza de senzori pentru terasă.

4. Spuma buclucaşă

Într-o dimineaţă de iulie, cineva a pus detergent într-o fântână arteziană dintr-un parc din Minnesota, creând un munte de bule. Câteva ore mai târziu, Kathy Kelly a alunecat, suferind mai multe leziuni. Ea a dat în judecată primăria oraşului deoarece nu a curăţat spuma şi nici nu a pus un semn care să avertizeze trecătorii din zonă asupra pericolului de alunecare. Un tribunal a stabilit că primăria este responsabilă în proporţie de 70% pentru leziunile pe care le-a suferit Kelly, motiv pentru care a fost despăgubită cu 125.000 de dolari!

5. Despărţire costisitoare

În februarie 2004, un tribunal din New York i-a cerut unei şcoli să-i plătească unui fost elev suma de 375.000 dolari atunci când relaţia sa de doi ani cu o secretară din cadrul şcolii a luat sfârşit. Tânărul, un mic star baschetbalist, a declarat că despărţirea i-a provocat "traume emoţionale şi psihologice" şi i-a ruinat orice perspectivă pentru o carieră în baschet. Tribunalul a stabilit că şcoala nu a fost capabilă să-şi supravegheze secretara suficient de mult încât să nu permită ca aceasta să aibă o relaţie cu unul dintre elevi. Acelaşi tribunal a stabilit că este necesar ca secretara să-i plătească elevului alţi 375.000 de dolari, chiar dacă ea nu a fost numită în proces.

6. Electrocutaţi în ilegalitate

Să presupunem că te afli în mod ilegal pe un vagon de tren, moment în care eşti electrocutat de un fir de deasupra trenului. Ce faci? Evident, dai în judecată compania de cale ferată! În octombrie 2006, un tribunal a decis ca doi tineri care s-au ales cu arusuri grave în timp ce se aflau pe un vagon parcat în Pennsylvania, să fie despăgubiţi cu 24 de milioane de dolari!

Deşi se aflau în mod ilegal pe proprietatea respectivă, tinerii de 17 ani nu poartă nicio vină pentru ce li s-a întâmplat, a spus judecătorul. Întreaga vină îi aparţine companiei de cale ferată, pentru că nu a pus semne de avertizare asupra pericolului de electrocutare. Pentru cheltuielile medicale, suferinţă şi "pierderea plăcerilor vieţii", un tânăr a primit 17,3 milioane de dolari, iar celălalt s-a ales cu 6,8 milioane de dolari.

7. Pantalonii dispăruţi

În unul dintre cele mai scandaloase procese din ultima vreme, un judecător a cerut unei mici curăţătorii 54 de milioane de dolari pe motiv că i-ar fi pierdut pantalonii. Proprietarii curăţătoriei i-au returnat pantalonii lui Roy Pearson o săptămână mai târziu, dar el i-a refuzat, pe motiv că nu sunt cei originali, în valoare de 800 de dolari, ci o imitaţie ieftină. De asemenea, el a cerut o despăgubire de 1.500 de dolari pe zi, timp de un an, de la fiecare dintre proprietarii curăţătoriei, pe motiv că semnele magazinului ("Satisfacţie garantată" şi "Servicii în aceeaşi zi") erau frauduloase.

În 2007, un judecător a dat sentinţa în favoarea proprietarilor curăţătoriei şi l-a pus pe Pearson să le plătească acestora cheltuielile de judecată.

8.  Cafeaua potrivită în locul nepotrivit

Această listă nu se poate încheia decât cu un proces istoric. Stella Liebeck din Albuquerque a dat în judecată McDonald’s, în 1992, după ce şi-a vărsat în poală o ceaşcă de cafea în unul dintre restaurante lor, incident în urma căruia a avut nevoie de spitalizare timp de o săptămână.  

Doi ani mai târziu, un tribunal a hotărât ca femeia să primească despăgubiri în valoare de 2,9 milioane de dolari, sumă care ulterior a fost redusă de un alt trubunal la 480.000 de dolari. Ambele părţi au contestat decizie şi în cele din urmă s-a ajuns la o înţelegere în afara instanţei, care nu a fost divulgată.

De la această întâmplare, în SUA se acordă chiar şi un premiu numit după Stella, pentru procesele scandaloase sau ridicole. În plus, o mulţime de americani au început să intenteze procese din motive absurde sau chiar să îşi însceneze accidente.