Obligaţia auditării situaţiilor financiare

În anul 2006, nu am avut obligaţia auditării situaţiilor financiare. La finele lui 2007, potrivit estimărilor, este posibil ca cifra de afaceri realizată de societatea noastră să fie de 30.000.000 lei, iar numărul mediu de salariaţi va fi cu siguranţă peste 100. În aceste condiţii, va fi obligatorie auditarea situaţiilor financiare ale anului 2007? Care este sancţiunea în cazul în care nu am respecta această obligaţie? Maria Andreias - Cluj Într-adevăr, potrivit Or

În anul 2006, nu am avut obligaţia auditării situaţiilor financiare. La finele lui 2007, potrivit estimărilor, este posibil ca cifra de afaceri realizată de societatea noastră să fie de 30.000.000 lei, iar numărul mediu de salariaţi va fi cu siguranţă peste 100. În aceste condiţii, va fi obligatorie auditarea situaţiilor financiare ale anului 2007? Care este sancţiunea în cazul în care nu am respecta această obligaţie?
Maria Andreias – Cluj

Într-adevăr, potrivit Ordinului nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, fac obiectul auditului financiar situaţiile financiare întocmite de persoanele juridice care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre următoarele trei criterii de mărime, respectiv: total active 3.650.000 euro, cifra de afaceri netă, 7.300.000 euro şi numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar, 50.

Raportarea indicatorilor din situaţiile financiare la criteriile de mărime se face la data bilanţului, prin urmare, cursul luat în calcul pentru conversia din euro în moneda naţională, a plafoanelor stabilite prin aceste criterii de mărime este cursul de închidere al exerciţiului financiar respectiv.

În conformitate cu acelaşi act normativ, persoanele juridice care au întocmit situaţii financiare anuale simplificate vor fi supuse auditării şi vor întocmi situaţiile financiare anuale complexe (incluzând pe lângă elementele pe care le conţin situaţiile financiare simplificate două rapoarte suplimentare: situaţia modificărilor capitalului propriu si situaţia fluxurilor de trezorerie), numai dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute mai sus.

Potrivit informaţiilor furnizate de dumneavoastră, societatea va depăşi, la finele lui 2007, două din cele trei criterii de mărime (cifra de afaceri netă şi numărul mediu de salariaţi), însă obligativitatea întocmirii situaţiilor financiare complexe şi a auditării acestora intervine atunci când limitele a două dintre cele trei criterii de mărime prevăzute mai sus sunt depăşite în două exerciţii financiare consecutive, respectiv exerciţiul financiar precedent şi exerciţiul financiar curent. În situaţia în discuţie, verificarea indicatorilor şi compararea lor cu criteriile de mărime trebuie făcută nu numai pentru anul 2007 (an curent), ci şi pentru anul 2006 (an precedent).

Din cele descrise de dumneavoastră nu rezultă dacă aceste limite au fost sau nu depăşite la data bilanţului aferent exerciţiului financiar 2006. Precizaţi, într-adevăr, faptul că pentru situaţiile financiare ale anului 2006 societatea nu a avut obligaţia auditării. Aceasta nu înseamnă însă, în mod implicit, că la finele acestui an nu era posibilă depăşirea limitelor stabilite prin criteriile de mărime descrise mai sus. Prin urmare, va trebui să analizaţi încadrarea în criteriile de mărime pe baza indicatorilor din situaţiile financiare ale anului 2006 şi, doar dacă şi aceştia depăşesc limitele specificate, va interveni obligativitatea auditării situaţiilor financiare ale anului 2007.

Precizăm că obligaţia auditării nu este legată numai de încadrarea în criteriile de mărime descrise anterior. Aceasta intervine şi în cazul societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, astfel cum este definită de legislaţia în vigoare privind piaţa de capital, în cazul societăţilor pe acţiuni care au optat pentru aplicarea sistemului dualist de admnistrare, potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazul entităţilor de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii.

De asemenea, atragem atenţia că, pentru situaţiile financiare ale anului 2006, Ordinul nr. 1.752/ 2005 a stabilit o regulă specială cu referire la încadrarea în criteriile de mărime, şi anume aceea că încadrarea se va face doar pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare ale anului 2005 (nu şi a celor din anul curent – 2006).

În ceea ce priveşte sancţiunea care ar putea fi aplicată societăţii dumneavoastră în situaţia nerespectării obligaţiei legale de a supune situaţiile financiare auditului, precizăm că aceasta este prevăzută de Legea Contabilităţii nr. 82/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia această faptă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 400 lei la 5.000 lei..

Pentru situaţiile financiare ale anului 2006, încadrarea în criteriile de mărire se va face doar pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile anului 2005, nu şi a celor din 2006.

Este legal să mi se ceară să plătesc amenda pentru că la începutul anului 2007 trebuia să depun declaraţia 010 legată de trecerea de la depunerea lunară a decontului de TVA la depunerile la trei luni?
Daniel Cristescu – Slatina

Potrivit Codului de procedura fiscală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, orice modificare a datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie adusă la cunoştinţă organului fiscal competent din subordinea ANAF în termen de 30 de zile de la data producerii acesteia, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni. De asemenea, şi în Ordinul nr. 262/2007 privind aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor se stipulează aceeaşi obligaţie a contribuabilului de a completa şi de a depune declaraţia de menţiuni ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.

Schimbarea perioadei fiscale privind taxa pe valoarea adăugată, de la cea lunară la cea trimestrială, este determinată de reducerea cifrei de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere din anul precedent sub echivalentul a 100.000 euro.

Apare în această situaţie atât obligativitatea depunerii declaraţiei de menţiuni 010, deoarece această schimbare a perioadei fiscale reprezintă o modificare intervenită în datele declarate anterior, cât şi obligativitatea depunerii până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor a notificării privind cifra de afaceri din anul precedent, în conformitate cu art. 1.651 alin. (6) din Codul fiscal.

În consecinţă, aveaţi obligaţia ca până la 30 ianuarie 2007 să completaţi şi să depuneţi la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni 010, prin care să comunicaţi modificarea perioadei fiscale privind taxa pe valoarea adăugată.

În condiţiile nedepunerii, sancţiunea cu amendă la care vă referiţi în întrebarea dumneavoastră este, într-adevăr, legală.

În conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscală, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de menţiuni constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, sau cu cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice. În condiţiile în care amenda se plăteşte în termen de 48 de ore, nivelul acesteia poate fi redus la jumătate din minimul prevăzut.

Amenda plătită în 48 de ore se reduce la jumătate din minumul prevăzut de lege.