“Multi sufla acum si in iaurt sau isi ling ranile dupa raidurile BNR, putini sunt cei care mai incearca speculatii”, comenta un dealer bancar. Este clar ca noul prag psihologic pentru euro este cel de 3,5 lei, valoare acceptabila atat pentru exportatori, cat si pentru importatori, iar in urmatoarele saptamani moneda unica ar putea fluctua in culoarul 3,48-3,55 lei.



Este de asteptat ca BNR sa intervina mult mai rar, avand in vedere ca dolarul nu mai prezinta probleme pentru importurile de combustibili, acesta suferind o depreciere “naturala”, din cauza evolutiei lui fata de euro. In consecinta, cursul bancnotei verzi va fluctua intre 2,75 si 2,85 lei, fara sa mai apara perspective de atingere a pragului de 3 lei.


Daca in urma cu cateva saptamani asteptam o revenire a dolarului, uraganul Katrina a schimbat complet datele pe pietele internationale, euro reusind vinerea trecuta, dupa mai bine de trei luni, sa se apropie de pragul de 1,26, dupa ce la inceputul saptamanii el scazuse la 1,2170 dolari.
“Investitorii internationali au gandit mai mult sentimental, bazandu-si deciziile mai putin pe factori fundamentali sau tehnici”, explica evolutia paritatii Minodora Budin, broker la Terra Consulting. Moneda unica va intalni o puternica rezistenta la 1,2615, urmatorul prag aflandu-se la 1,2720 dolari. In partea inferioara, euro va gasi suport la 1,2460 si 1,2360 dolari. Este de asteptat ca dolarul sa recupereze lent pierderile din ultimele zile, avand in vedere ca uraganul Katrina va bantui economia americana si in octombrie.


In piata la termen sibiana, euro a urcat pentru Craciun de la “clasicul” 1,2350 la 1,2510 dolari. Preturile raportului leu/euro au fluctuat intre 3,48 si 3,52 lei, atat pentru septembrie, cat si pentru Craciun.