O altă victorie pentru Gabriel Oprea! Ce a decis instanța în privința cu privire la pensia sa specială

Gabriel Oprea

Este o altă victorie pentru fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, în raport cu justiția română. Statul român trebuie să-i achite retroactiv pensia specială. Suma e uriașă.

Gabriel Oprea mai vine cu o lovitură, după ce a scăpat de acuzațiile de omor din culpă în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină. Cu două săptămâni înainte de achitarea din dosarul morții lui Bogdan Gigină, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a mai dat o lovitură de proporții, tot în instanță.

Gabriel Oprea a dat în judecată Parlamentul României

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Gabriel Oprea în litigiul cu privire la repunerea în plată a pensiei speciale pe care acesta trebuie s-o primească în conformitate cu statutul de fost parlamentar. Hotărârea este definitivă și îi aduce politicianului câteva zeci de mii de euro.

Gabriel Oprea a dat în judecată Parlamentul României și a cerut anularea Ordinului nr. 198 din data de 2 martie 2021 emis de Senat. Prin acest ordin au fost anulate pensiile speciale în cazul foștilor membri ai camerelor.

În martie 2022, CCR a declarat neconstituțională legea care a stat la baza ordinului, invocând că proiectul a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență. Astfel, toți cei peste 800 de parlamentari-pensionari care au contestat tăierea pensiilor în instanță au câștigat la pas.

Ce a decis instanța cu privire la acțiunea lui Oprea

Doar că Gabriel Oprea nu s-a arătat mulțumit în urma acestei decizii. În iunie 2022, Tribunalul București a decis, pe fond, că politicianul poate primi retroactiv „indemnizațiile pentru limită de vârstă” (așa cum au fost redenumite pensiile speciale ale parlamentarilor) începând cu data de 5 mai 2022, atunci când decizia Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial.

„În ceea ce privește cererea de acordare, ceea ce echivalează cu o repunere în plata cu indemnizația pentru limită de vârstă, și plata indemnizației de la data încetării ei, instanța reține că prin decizia publicată în Monitorul Oficial nr.570/10.06.2022, Curtea Constituţională a României a statuat că dispoziţiile art.49 din Legea nr.96/2006, din punct de vedere normativ, reintră în vigoare de la momentul publicării deciziei, respectiv 10.06.2022, astfel ca repunerea în plată a indemnizaţiilor pentru limită de vârstă urmează să se facă începând cu data de 10.06.2022, de la aceeași dată urmând să i se plătească reclamantului aceasta indemnizație”, se arată în motivarea pe fond.

Problema este că Gabriel Oprea solicitase să i se întregească pensia de la data de la care aceasta îi fusese tăiată, adică din 27 februarie 2021. Din acest motiv, fostul parlamentar a făcut apel. Pe 24 februarie 2023, instanța a admis acțiunea lui Oprea și a decis că acesta va fi repus în plată începând cu februarie 2021, iar la suma pe care o va primi se va adăuga și dobânda legală, până la data scadenței.

Ce pensie are Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a fost membru al Legislativului din 2004 până în 2016, având trei mandate: două de deputat și unul de senator. Indemnizația specială a parlamentarilor pornește de la 2.000 de lei și poate ajunge la 12.000 de lei, în funcție de numărul de mandate și de luni petrecute în activitatea de plen. Pensia „de bază” se calculează în felul următor:

  • un mandat – 4.448 lei
  • două mandate – 8.896 lei
  • trei mandate – 10.951 lei

Astfel, Gabriel Oprea are de încasat aproximativ 50.000 de euro plus dobândă, din care se scad sumele pe care deja le-a primit, după legea aborgată.