Noua specie a Deltei: amatorul de spectacole

Unui amator de concerte și festivaluri îi este aproape imposibil să participe la toate manifestările de acest gen organizate în România. Dacă în sezonul estival litoralul l-a ținut ocupat, în ultima perioadă, distracția l-a trimis în Delta Dunării

În Delta Dunării, numărul evenimentelor crește cu fiecare an ce trece. Pare un paradox pentru că, în același timp, și costul unei ieșiri în acest paradis natural crește. Rezultatul însă este favorabil turismului, întrucât anul acesta, potrivit celor din industrie, numărul estimat de vizitatori ai Deltei se ridică la 70.000-80.000. Explicația? „Sunt mai multe evenimente, concursuri de pescuit, iar noi încercăm să le înmulțim, chiar dacă desfășurarea unor astfel de manifestări în zonă generează costuri mai mari decât ale celor de pe litoral“, spune Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronatului în Turism Delta Dunării.
De ce mai scump? În primul rând, din cauza costurilor aferente transportului (70 de lei transferul cu barca, cu condiția existenței unui grup de minimum zece persoane), a taxelor ce trebuie plătite, dar și a produselor care au adaos comercial mare. Toate acestea fac ca bugetul unui turist să oscileze între 40 și 100 de euro pe zi în cazul în care acesta nu vrea să ducă grija pensiunii complete și a excursiilor, iar bugetul unui eveniment să urce la aproximativ 100.000 de euro, în condițiile în care pe litoralul românesc un eveniment similar poate fi organizat la cel mult jumătate din sumă.  „Dacă nu există o implicare a autorităților centrale care să favorizeze turismul, și pe litoral și în Delta Dunării, sprijinim noi organizarea de evenimente. Ne ocupăm de autorizații, intermediem comunicarea cu primăriile. Și ajungem noi, ca asociații, în competiție una cu cealaltă“, spune Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.

Aglomerație de festivaluri
Pescuit, teatru, concerte și cam tot ce și-ar putea dori petrecăreții sunt cuprinse în lista evenimentelor din lunile următoare. În prezent, se desfășoară la portul Cetate, cea de-a treia ediție a Divan Film Festival, unde a avut loc premiera internaţională a celui mai recent film al regizorului rus Karen Şahnazarov, „Tigrul alb“. Evenimentul aduce pe malul Dunării filme balcanice actuale, filme premiate, care au scris istorie, respectiv filme care subminează clişeele şi prejudecăţile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică.
„Un festival pe nisip cu un singur VIP – Publicul“, aşa vorbesc organizatorii Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul despre „copilaşul“ lor, care a împlinit 9 ani la jumătatea lunii august. Anul acesta, vremea a fost nedrept de instabilă pe parcursul evenimentului, dar vântul puternic şi ploaia – măruntă uneori, torenţială alteori – i-au determinat pe participanţi să urmărească toate filmele fie în sălile călduroase şi primitoare din Green Village, fie pe băncile de lemn din camping, înfofoliţi în sacii de dormit. Unele lucruri nu se schimbă niciodată la Anonimul: festivalul începe de fiecare dată cu cântecul lipovencelor şi se încheie cu un foc de artificii, pe ritmurile piesei Allegria.
Nu numai selecţia de titluri atrage anual mii de cinefili în Deltă, la Sfântu Gheorghe, ci şi locul de poveste în care se întâmplă proiecţiile: o comună de cam o mie de locuitori, aflată la vreo sută de kilometri de Tulcea, pe braţul Sfântu Gheorghe. Bucata de pământ pe care a luat naştere şi a copilărit Festivalul Anonimul pare să se afle la capăt de lume.  Sfântu Gheorghe nu este tocmai o destinaţie „la îndemână“.

Campingul, cea mai ieftină cazare
Costurile mari aferente unui miniconcediu în Deltă, dar și  apetitul pentru un alt stil de viață, îi determină pe turiștii fideli ai zonei să aleagă cazarea la cort. Câtă economie se face? De exemplu, la Dolphin Camping (Sfântu Gheorghe), situat pe malul unui canal acoperit de nuferi, tariful pentru corturile de două persoane este de 15 lei pe noapte, iar pentru căsuţele din camping, de 70 de lei. Boemii care iubesc filmul şi muzica bună au cinematograf în aer liber şi terasă, acestea fiind, de altfel, locurile „fierbinţi“ ale campingului. Pe parcursul festivalului, poate deveni o corvoadă să găseşti un loc aici, așa că cinefilii preferă, în schimb, să-şi aşeze o pătură pe iarbă, la umbră, şi să lenevească acolo.
Nu puţini sunt cei care aleg să se cazeze în casele mici, colorate şi acoperite cu stuf, ale sătenilor. Doamna Nichita, cunoscută pe vas, găzduieşte turişti în fiecare vară, de data aceasta cu numai 30 de lei de persoană. La fel ca multe alte familii din Sfântu Gheorghe, şi familia doamnei Nichita organizează mese tradiţionale pentru turişti, pe bază de peşte proaspăt prins de bărbaţii casei. Suma pe care o cere este neaşteptat de mică: 30 de lei de persoană.
„Creșterea numărului de turiști se observă din cazarea la pensiunile mai puțin autorizate, care încasează bani la negru. Probabil, 80% din turismul din Deltă se face la negru“, menționează Daniel Ilușcă.
Pentru cei care preferă confortul în Deltă, există și locuri luxoase, precum Delta Nature Resort (Somova) sau Green Village (Sfântu Gheorghe). Aici, prețurile de cazare sunt piperate: o cameră dublă porneşte de la 220 de lei pentru două persoane şi creşte în funcţie de perioada şederii, prețul unei garsoniere porneşte de la 230 de lei, iar cel al apartamentelor poate ajunge până la 680 de lei, în cazul celor de trei camere.

80% dintre cei care ajung în Delta Dunării sunt cazați la negru, în casele localnicilor, în condițiile în care noaptea de cazare este de circa 100 lei

Festivalurile lunii septembrie

Salsovia Festivalul de teatru nepro­fesionist are loc la Mahmudia între 7 și 9 septembrie.

Razelm A IV-a ediție a festivalului are loc la Sarichioi, pe 21 septembrie.

Pescuit Concursul de pescuit și umor pescăresc se desfășoară la Sulina între 27 și 30 septembrie.

Folk Festivalul Național de Folk se ține la Tulcea, pe 30 septembrie. În aceeași dată și tot aici, are loc Row-Mania – Festivalul internațional al bărcilor cu vâsle.