Noile redevențe, fixate şi în funcţie de raritatea resurselor

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat joi că în prezent se lucrează la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor, susţinând că investitorii au nevoie de un tabel foarte clar al redevenţelor, care ar trebui fixate şi în funcţie de raritatea resurselor la nivel regional.

"Nu o să încetez nicio clipă să mă pun şi în poziţia investitorului care vrea să investească, are voie să îşi facă un business plan şi ar trebui ca printr-un click să ajungă la un tabel foarte clar al redevenţelor, pe toate resursele naturale ale României”, a spus Petrescu, potrivit digi24.ro.

"În momentul de faţă, nu poate fără un consultant, care de multe ori e plătit cu bani mulţi, ca să-i găsească, să-i asambleze exact business planul", a adăugat el. 

Redevenţele actuale la ţiţei şi gaze reprezintă cote procentuale din valoarea producţiei brute extrase, acestea fiind stabilite, în 2004, prin Legea petrolului.

La ţiţei, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 şi 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 şi 100.000 de tone/trimestru şi 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.

La gaze naturale, redevenţele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 şi 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 şi 20 de milioane de metri cubi/trimestru şi 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.