Din cauza problemelor grave financiare cu care se confruntă, BDZ a sistat plata ratelor creditului în anul 2010. Germanii însă au reacţionat abia după ce, la mijlocul anului în curs, conducerea BDZ a reziliat contractul cu compania Allianz la care erau asigurate cele 50 de trenuri, în favoarea unei companii de asigurări bulgăreşti. Acest demers reprezintă o încălcare a contractului de achiziţionarea garniturilor care prevede că trenurile vor fi asigurate la Allianz cel puţin până în anul 2017, scrie Trud.

Cele 25 garnituri electrice şi tot atâtea cu tracţiune diesel sunt singurele trenuri moderne ale Căilor ferate bulgare. Compania se află în plină criză, având o datorie de peste 400 milioane de euro a cărei plată a fost sistată din anii 2007-2008. În urmă cu câteva luni, Căile Ferate au semnat un acord cu Banca Mondială pentru un împrumut de 480 milioane de euro.
Acordarea creditului a fost blocată însă de vicepremierul şi ministrul finanţelor Simeon Diankov care a declarat că BDZ nu va primi aceşti bani înainte să se restructureze. Diankov a pus condiţia ca veniturile realizate de BDZ să ajungă cel puţin pentru plata dobânzilor la acest credit. El crede că societatea ar putea să realizeze venituri mai mari prin scoaterea la vânzare a unor vagoane şi şine vechi. În acelaşi timp, sindicaliştii se opun disponibilizărilor în cadrul BDZ. Ei ameninţă că vor intra într-o grevă generală înainte de sfârşitul lunii octombrie, dacă statul nu renunţă la planurile de a reduce numărului angajaţilor de la căile ferate.