Mare atenție! Primăriile impun noi taxe. Cine e vizat

Primăriile profită de sezonul nunţilor şi de faptul că tot mai multe cupluri preferă să se căsătorească în weekend şi impun taxe speciale. Nici Biserica nu se lasă mai prejos şi pretinde taxe şi donaţii benevole de la cei care-şi unesc destinele.

Sfârşitul verii e începutul sezonului nunţilor, astfel că bisericile şi oficiile de stare civilă sunt pline de cupluri care vor să-şi unească destinele. Cererea mare vine cu preţuri pe măsură, scrie observator.tv, iar cei care vor să se căsătorească la sfârşitul săptămânii plătesc, de obicei, în plus.

O nuntă în bătaia brizei de la Constanţa nu este pentru orice buzunar. Ofiţerul stării civile se deplasează pe plajă sau pe faleză doar după ce este plătită o taxă de 1500 de lei, la care se mai adaugă o taxă dacă ceremonia are loc în weekend.

În majoritatea oraşelor mari, căsătoriile de weekend sunt din ce în ce mai multe, astfel că primăriile au decis să profite de situaţie şi au impus taxe. La Oradea sau Târgu Mureş, cuplurile nu semnează până nu plătesc între 100 şi 1000 lei, în funcţie de locul ales. Iar la Satu Mare, de exemplu, e mai scump să te căsătoreşti duminica decât sâmbăta.

Şi în lăcaşurile sfinte există o taxă, plus o donaţie. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, declară: „Familia sau mirii în cazul cununiei au de plătit o taxă pe care consiliul parohial o stabileşte. Ea diferă de la biserică la biserică, în funcţie de puterea economică a zonei. De regulă e între 50 şi 300. După slujba care se oficiază, naşii fac o donaţie benevolă.”

Costurile sunt totuşi mai mici în România, faţă de alte ţări. În Marea Britanie, spre exemplu, taxa la starea civilă este de 700 de lire sterline.