Liga I dă testul supravieţuirii cu un buget la un sfert din cel al Real Madrid

Sponsori şi finanţatori loviţi de criză, rezultate mai degrabă modeste pe plan internaţional, jucători vânduţi mult sub preţul de achiziţie. Pentru echipele din Liga I, 2010 se anunţă un an de strâns cureaua. Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, spunea, săptămâna trecută, că efectele crizei economice nu vor ocoli fotbalul nici în 2010. „Vor exista repercusiuni mai ales asupra cluburilor care au aruncat în stânga şi în dreapta cu salarii uriaşe şi nu şi-au

Sponsori şi finanţatori loviţi de criză, rezultate mai degrabă modeste pe plan internaţional, jucători vânduţi mult sub preţul de achiziţie. Pentru echipele din Liga I, 2010 se anunţă un an de strâns cureaua.

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, spunea, săptămâna trecută, că efectele crizei economice nu vor ocoli fotbalul nici în 2010. „Vor exista repercusiuni mai ales asupra cluburilor care au aruncat în stânga şi în dreapta cu salarii uriaşe şi nu şi-au asigurat un buget din sponsorizări, din ­marketing“, a afirmat el. La rândul său, Miodrag Belodedici, membru al Comisiei Tehnice a FRF, afirma că vom asista, probabil, la unul dintre cei mai duri ani pentru fotbalul românesc. „Vom fi martorii închiderii unor cluburi şi vom vedea retrageri din campionat din cauza lipsei banilor, mai ales în eşaloanele inferioare. Pentru formaţiile din Liga I, drepturile de televizare ar putea reprezenta o adevărată gură de oxigen“, a spus acesta.

Semnele problemelor financiare cu care se confruntă cluburile se văd peste tot. La Steaua, de pildă, se păstrează tendinţa din vară, când patronul Gigi Becali a redus drastic bugetul. Principala măsură luată atunci a fost plafonarea salariului maxim (120.000 de euro). Politica de transferuri a adoptat aceeaşi poziţie de austeritate, în Ghencea urmând să ajungă fotbalişti ieftini sau liberi de contract (cu alte cuvinte, gratis). Nici reînnoirile de contract nu au o soartă mai bună. „Propunerea pentru un contract nou este, din punct de vedere financiar, mai proastă decât cea de acum“, a declarat jucătorul Pawel Golanski.

Cum îşi fac cluburile ordine prin vistierii

În plus, au fost reduse şi alte cheltuieli. De exemplu, au fost desfiinţate şase grupe de jucători (jumătate din total) din cadrul Academiei de Fotbal Steaua Bucureşti. De remarcat că în acest sezon, incluzând aici şi perioada de vară, Steaua nu a achiziţionat fotbalişti din banii patronului Becali, ci a utilizat sumele obţinute pe jucătorii cedaţi (de exemplu, Rădoi, Thereau, Goian, Dică). Tot la nivelul salariilor, faţă de anul trecut, când acestea însumau 600.000 de euro lunar, în această iarnă fondul a fost scăzut până la 450.000 de euro. Becali a anunţat că, până la vară (final de sezon), lefurile jucătorilor stelişti nu-l vor costa mai mult de 350.000 de euro pe lună. Interesant este că suma pe care o împart toţi steliştii este câştigată de Chivu sau Mutu în mai puţin de două luni.

Oficialii din Ghencea ar putea avea şi motive de bucurie, speculează presa sportivă. Adus gratis la Steaua, grecul Kapetanos ar putea fi vândut pentru nu mai puţin de două milioane de euro. Patronul Gigi Becali a spus că echipele interesate de Kapetanos sunt din zona Golfului (Qatar şi Emiratele Arabe Unite). În calea acestei tranzacţii stă, însă, necesitatea de a găsi un alt atacant de valoare pentru Steaua.

Campioana României, Unirea Urziceni, a plecat în sezonul 2009/2010 cu un buget de nouă milioane de euro. După cele opt puncte câştigate în Liga Campionilor, echipa patronată de Dumitru Bucşaru şi-a adăugat la buget alte aproximativ 14 milioane de euro. Mari transferuri la clubul din Urziceni nu s-au efectuat, singurul nou-venit fiind antrenorul israelian Ronny Levy, care l-a înlocuit pe Dan Petrescu. În schimb, atacantul Cristian Dănălache a părăsit echipa pentru clubul Al-Ettifaq. De remarcat că Unirea Urziceni a acoperit deja bugetul, fiind pe profit chiar cu 2,7 milioane de euro, după participarea în Liga Campionilor. În comparaţie cu ceilalţi competitori în Liga Campionilor sau în Europa League, echipele româneşti au cele mai mici bugete. Faţă de FC Sevilla, echipa spaniolă pe care a învins-o la Bucureşti în Ligă,  Unirea Urziceni are la dispoziţie sume de zece ori mai mici. Alţii rivali ai Unirii în Ligă, scoţienii de la Glasgow Rangers, au un buget sezonier de 53 de milioane de euro.

Rapid, una dintre principalele pretendente la titlu, trece, potrivit declaraţiilor patronului George Copos, prin „clipe critice“. Giuleştenii sunt pe cale să „amaneteze“ baza ProRapid din Bucureştii Noi pentru a căpăta un împrumut de minimum şase milioane de euro. Aceşti bani sunt necesari pentru stingerea unor datorii, dar şi pentru menţinerea licenţei de club profesionist. Copos a anunţat că nu va mai scoate bani din buzunar, după ce, de-a lungul anilor, a „împrumutat clubul cu sume importante“. De fiecare dată însă, patronul giuleştean a recuperat banii, plus o marjă deloc neglijabilă de profit.

Ca strategie, giuleştenii nu se deosebesc prea mult de Steaua. Achiziţionează jucători doar din sumele obţinute pe cei care-i vând. În plus, la clubul de sub Podul Grant sunt promovaţi jucători tineri, din propria pepinieră. Faţă de 2008/2009, când la Rapid „s-a aruncat cu bani“, după cum spune Copos, în acest sezon bugetul anunţat a scăzut cu 60% (şase milioane de euro).

Moda transferurilor gratuite a ajuns şi la Dinamo. După ce sezonul acesta a avut un buget cu 33% mai mic, echipa patronată de Borcea a adus doi jucători fără niciun cent, zilele acestea parafându-se şi un al treilea astfel de transfer: Cristian Daminuţă.

Cuvântul de ordine: economii

Finanţatorul FC Timişoara, Marian Iancu, spune, la rândul său, că din punct de vedere financiar 2010 va fi mai greu decât 2009. „Anul trecut a fost cel mai bun din istoria noastră. Anul acesta, sursele sigure de fonduri, cele legate de performanţa echipei, nu mai sunt chiar aşa de sigure. De aceea, va trebui să reuşim restrângerea cheltuielilor“, explică el. Totuşi, anul a început la Timişoara cu o achiziţie, cea a fundaşului Laszlo Sepsi de la Benfica Lisabona, care, dacă suma enunţată (2,5 milioane de euro) este cea reală, reprezintă un record pentru Liga I.

La Universitatea Craiova, jucătorii cu salarii mari sunt luaţi în vizor. Preşedintele Adrian Mititelu a precizat că Florin Şoavă s-ar putea despărţi de Universitatea, în cazul în care nu va accepta scăderea veniturilor. „Problema lui este salariul foarte mare pe care îl are. Dacă va accepta diminuarea, poate rămâne la echipă. Nu vrem să ne despărţim de el, dar nu-i mai pot plăti salariul pe care îl are“, a afirmat Mititelu.

Soare cu dinţi

Sunt şi conducători de club care văd, totuşi, viitorul în culori ceva mai deschise, mai ales când se bazează pe contracte ferme şi generoase de sponsorizare. Directorul general al Oţelului Galaţi, Marius Stan, spune că pe întregul an 2009 fomaţia sa a cheltuit „doar“ trei milioane de euro. „Încet, încet, intrăm în normal. Mai avem doar o lună întârziere la contractele jucătorilor, dar spre sfârşitul lui ianuarie vom încasa banii pe Bourceanu, adică 350.000 de euro, şi o parte din drepturile de televizare, 600.000 de euro. Se vor adăuga, în cursul anului, două milioane de euro de la sponsorul nostru, ArcelorMittal“, explică el. Stan a mai declarat că speră ca în vară să poată vinde unul sau doi jucători, pentru a întregi bugetul. La sumele deja citate se vor adăuga alţi bani pentru drepturile de televizare şi din vânzarea biletelor. Liniştit ar fi, potrivit unor surse citate de presă, şi patronul FC Vaslui, Adrian Porumboiu. În această iarnă, ar fi dat lovitura într-o afacere din care ar fi câştigat 10 milioane de euro. O bună parte din aceşti bani ar urma să fie investită în clubul de fotbal, cu un obiectiv foarte clar: câştigarea titlului.

Se vor închide cluburi din cauza lipsei banilor, mai ales în eşaloanele inferioare. Pentru Liga I, drepturile de televizare vor fi o gură de oxigen.
Miodrag Belodedici, membru Com. Tehnică a FRF

106 mil. euro ar fi bugetul global al Ligii I pentru actualul sezon, cu cinci milioane de euro mai puţin faţă de suma aferentă campionatului trecut.

Dayro Moreno
Columbianul, transferat în 2008 în Ghencea în schimbul a două milioane de euro, susţine că a obţinut acceptul scris al clubului de a-şi găsi o nouă echipă. Preţul minim solicitat de Steaua este de jumătate de milion de euro (de patru ori mai puţin decât valoarea iniţială).

Laszlo Sepsi
Unele surse vorbesc de 2,5 milioane de euro plătite de timişoreni pentru transferul fundaşului lui Benfica – o sumă-record pentru Liga I. Alte cifre vehiculate în cazul contractului semnat acum două săptămâni – 1,2, 1,5 sau 2,3 milioane de euro.

Liga I X 4 = Real Madrid

REAL MADRID Pentru  sezonul 2009/2010, conducerea madrilenă a anunţat un buget- record: 422 de milioane de euro, din care peste 250 de milioane au fost alocate transferurilor. Cei mai mulţi bani s-au cheltuit cu aducerea în gruparea galactică a lui Cristiano Ronaldo (94 de milioane de euro), Kaka (65 de milioane de euro), Karim Benzema (35 de milioane de euro) şi Xabi Alonso (30 de milioane de euro). La finalul lui 2009 s-a zvonit despre înstrăinarea clubului către şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care s-a arătat dornic să plătească un  milliard de euro, însă zvonurile au fost dezminţite.

MANCHESTER UNITED Bugetul diavolilor roşii pentru acest sezon 2009/2010 a fost de 200 de milioane de euro, din care 60 de milioane de lire sterline au fost alocate strict transferurilor. Unul dintre cei mai doriţi jucători pe Old Trafford este sârbul Uros Cosic, care va veni cel mai probabil în vară la Manchester.

INTER Bugetul clubului Inter Milano în acest sezon este de 150 de milioane de euro. Circa 40 de milioane de lire sterline sunt pregătite pentru aducerea pe San Siro a jucătorului lui Liverpool, Steven Gerrard.

BAYERN MUNCHEN Pentru sezonul 2009/2010, bavarezii au un buget de 250 de milioane de euro, din care circa 150 de milioane de euro sunt alocate pentru salarii. În această iarnă, clubul a împrumutat trei jucători şi l-a vândut pe Luca Toni către AS Roma, ceea ce i-a scutit de cheltuieli de 5,5 milioane de euro anual.