Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii

Sursă: Dreamstime

Reguli noi în România! S-a modificat legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. O obligaţie a fost eliminată. Despre ce este vorba mai exact?

S-a modificat legea privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate

S-a modificat legea privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate.

Executivul a emis o Hotărâre de Guvernare prin care renunță la cerința ca o persoană adultă, care nu este părinte sau tutore, însoțind un minor în afara țării, să prezinte certificatul de cazier judiciar.

Poliția de Frontieră poate verifica cazierul judiciar al adulților care însoțesc minorii folosind Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS și poate elibera certificatul de cazier judiciar pe loc. Astfel, polițiștii de frontieră au acces la informațiile cele mai recente din certificatul de cazier judiciar al persoanei respective.

Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern pentru revizuirea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 referitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006. Aceste prevederi au fost deja incluse în Legea nr. 329/2023, care modifică Legea nr. 248/2005, și acum sunt eliminate și din normele metodologice.

Se mai introduce posibilitatea de a expedia pașaportul simplu electronic prin servicii de curierat, la orice adresă din România, costurile fiind suportate de solicitant. Expedierea se va face în baza sumei plătite pentru pașaport. Sistemul va fi funcțional începând cu data în care sunt îndeplinite condițiile tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.

Noi reguli pentru paşaportul românesc / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce decizii a mai luat Executivul?

În ședința de guvern de joi, 25 aprilie 2024, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență conform căreia Compania Națională de Investiții (CNI) va coordona implementarea noilor proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniile sănătății, turismului, culturii și bunei guvernanțe.

Unul dintre aceste proiecte este construcția Institutului Regional de Oncologie din Timișoara, evaluată la aproximativ 1,15 miliarde de lei și finanțată prin PNRR. OUG mai include și proiectul pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București, cu o investiție estimată la 1,4 miliarde de lei.

Actul normativ mai prevede și proiectul de „Extindere a ambulatoriului prin înființarea unui compartiment RMN, SPA și TIIP” (RMN – rezonanță magnetică; SPA – supraveghere post-anestezie; TIIP – terapie intensivă intermediară post-operatorie) în București, care include și două centre noi pentru dezvoltarea competențelor personalului din sistemul public de sănătate. Valoarea totală estimată a acestui proiect se ridică la aproximativ 15,5 milioane de lei.