ISPA: 700 milioane euro trebuie cheltuite pe infrastructură în 2010

Comisia Europeană (CE) a transmis Parlamentului European raportul privind utilizarea fondurilor comunitare de către România şi Bulgaria. Calificativ: S, de la „satisfăcător“. Documentul arată că, în ceea ce priveşte fondurile de preaderare, din cele aproximativ trei miliarde de euro alocate ţării noastre au rămas nealocate 169 de milioane din fonduri PHARE, termenul limită de contractare fiind depăşit. Plăţile făcute în cadrul acestui program sunt în valoare de

Comisia Europeană (CE) a transmis Parlamentului European raportul privind utilizarea fondurilor comunitare de către România şi Bulgaria. Calificativ: S, de la „satisfăcător“.

Documentul arată că, în ceea ce priveşte fondurile de preaderare, din cele aproximativ trei miliarde de euro alocate ţării noastre au rămas nealocate 169 de milioane din fonduri PHARE, termenul limită de contractare fiind depăşit. Plăţile făcute în cadrul acestui program sunt în valoare de 980 de milioane de euro. Din miliardul alocat prin programul ISPA, CE a făcut plăţi în valoare de 294 de milioane de euro, astfel că anul viitor, ultimul din program, trebuie să cheltuim restul de 700 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, ţinând cont de atenţionarea CE privind utilizarea prea frecventă a negocierii la achiziţiile publice. Cel mai bine stăm la absorbţia fondurilor SAPARD, toate cele 528 de milioane de euro alocate fiind cheltuite. La capitolul fonduri postaderare, CE constată că programele operaţionale au fost „lansate efectiv“ şi că există proiecte contractate, al căror nivel de implementare este satisfăcător.

Raportul a fost solicitat în urmă cu câteva luni de către Parlamentul European (PE), care cerea totodată Comisiei să prezinte un document privind măsurile luate şi progresele în lupta anticorupţie. Era pentru prima dată când, la Strasbourg, în cadrul procedurii de descărcare de gestiune, europarlamentarii cuprindeau într-un act oficial o astfel de solicitare, făcând o legătură între fondurile europene şi Mecanismul de cooperare şi verificare pentru sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. PE recomanda instituţiilor europene „toleranţă zero“ faţă de utilizarea abuzivă a fondurilor comunitare sau în caz de fraudă şi corupţie.

„Este un raport corect, neutru, care încearcă să nu deranjeze pe nimeni. Un raport cu final aşteptat, prin care se atrage atenţia asupra unei stări de fapt. CE este la fel de interesată de absorbţia fondurilor ca şi România, fiindcă întreaga politică de coeziune, dar şi celelalte politici europene, depinde de cât de bine se utilizează fondurile comunitare“, punctează Dragoş Pâslaru, general manager la GEA Strategy&Consulting SA.

Potrivit europarlamentarului Cătălin Ivan, membru al comisiilor de bugete şi control bugetar ale PE, „raportul indică explicit şi detaliat faptul că România riscă să piardă sume mari de bani prin nesolicitarea unor fonduri europene sau din cauza neregulilor în utilizarea acestora, criza guvernamentală accentuând această problemă“. El avertizează şi asupra faptului că ni s-ar putea impune returnarea a 100 de milioane de euro pe SAPARD din cauza deficienţelor constatate de CE.

România nu îşi permite să piardă timp şi bani. În perioadă de criză, orice oportunitate irosită înseamnă mărirea decalajului faţă de restul UE.
Cătălin Ivan, europarlamentar

169 mil. euro din fonduri PHARE au fost pierdute de România, fiindcă perioada de contractare a expirat