Desi in piata este un mare exces de lichiditate, dar care nu ajunge sa finanteze economia, BNR ia in considerare masuri suplimentare pentru stimularea creditarii.
"Rezervele minime obligatorii in valuta constituite de banci la BNR au scazut de la 40% la 20% si suntem gata sa le redecem in continuare. Probabil o sa facem o surpriza bancilor in 2014 si o sa reducem si rezervele minime obligatorii in lei, de 15% in prezent", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Potrivit afirmatiilor sale, important este ce vor face bancherii cu acesti bani suplimentari pe care ii vor avea la dispozitie, in conditiile in care doar rezervele in lei sunt de 16 miliarde lei (circa 3-4 miliarde euro). "Daca vorbesti cu ei zic ca nu au proiecte bancabile pe care sa le finanteze. Dar ii intreb: e doar datoria antreprenorilor romani sa faca proiecte, nu ar trebui sa ii educe ca sa isi creeze piata?", spune Isarescu. Seful BNR crede ca bancherii au ramas foarte in urma cu maniera in care au facut banking in anii trecuti, mai mult cu credite de consum. "Au angajat multi tineri care sa spuna doar hai, vino sa iti dau un credit de consum. Ar trebui sa invete sa se uite si la bilantul unei companii, daca nu stiu exista cursuri la Institutul Bancar Roman, astfel incat sa fie finantate firmele", arata Isarescu.
Guvernatorul BNR spune ca in piata exista deja un exces de lichiditate de circa 2 miliarde de euro (aproximativ 8 miliarde de lei), care nu ajunge insa sa finanteze economia. "BNR face de ceva timp, de 6 luni, ceva ce o banca centrala nu prea face: lasa lichiditate in piata. Toata economia este insa ca un teren dupa seceta, pe care s-a pus o crusta impermeabila. Lichiditatea sta deasupra dar nu vrea sa intre deloc inauntru", spune Isarescu.