În UE există o mare lichiditate în piaţă, dar banii nu ajung la proiecte!

În Uniunea Europeană există o mare lichiditate în piaţă, instituţiile financiare au mulţi bani, dar aceştia nu ajung la proiecte, a declarat Martins Zemitis, economist la reprezentanţa Comisiei Europene din Letonia, care susţine că în acest sens au fost create programe precum Planul Juncker.

‘Investiţiile sunt un element cheie pentru dezvoltarea economică. Problema este că există o mare lichiditate în piaţă, mulţi bani, instituţiile financiare au mulţi bani. Aceşti bani nu ajung la proiecte. Investitorii, promotorii proiectelor au puţină încredere. Sunt probleme geopolitice, recenta criză încă este în viaţă în minţile oamenilor. Aşadar, în ciuda lichidităţii mari din piaţă, există o lipsă a investiţiilor’, a spus Zemitis, în cadrul unui eveniment organizat de investEU.

Potrivit acestuia, este nevoie de acţiune la nivelul statelor membre pentru a impulsiona investiţiile.

‘Bineînţeles, bugetele naţionale au reţineri, în special în unele state membre care au avut asistenţă financiară. Letonia a fost una dintre ţările care a trebuit să apeleze la un împrumut de la FMI şi Comisia Europeană. Deci, disciplina fiscală trebuie menţinută şi, de asemenea, bugetul ţinut sub control. Mai sunt, bineînţeles, şi alte bariere ale investiţiilor, cele de natură regulatorie, regim legal, economie neagră. Este nevoie de acţiune la nivelul statelor membre, la nivelul ţărilor, dar şi bugetul UE poate juca un rol’, a explicat economistul Reprezentanţei Comisiei Europene din Letonia, făcând referire la Planul Juncker şi la proiectele care pot fi finanţate prin intermediul lui. AGERPRES