În sectorul minier din România lucrează 70.000 de oameni, în comparaţie cu 400.000 înainte de `89

În sectorul minier din România lucrează, în prezent, cel mult 70.000 de oameni, în scădere dramatică faţă de perioada de dinainte de 1989, când existau 650 de mine şi peste 400.000 de angajaţi, iar strategia actuală de dezvoltare a industriei miniere este îndreptată către închiderea punctelor de lucru, a declarat Dragoş Tănase, director general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Pentru ieşirea din criză, avem nevoie de exporturi, investiţii şi de consum. Pentru a avea o creştere economică solidă trebuie să ai acces la resurse, iar Uniunea Europeană a realizat că este dependentă energetic“, a precizat Dragoş Tănase.
Compania RMGC a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Pentru tratarea aurului extras de la Roşia Montană urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Impact asupra mediului

La jumătatea lunii septembrie, compania RMGC a anunţat reînceperea procedurii de evaluare a proiectului minier şi salută decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31%, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%.

SURSA: Agerpres