Taxele nedeclarate şi depistate de control vor fi penalizate cu 36,5% pe an

Persoanele fizice şi firmele care nu îşi declară corect impozitele, pentru sume ce depăşesc 50 lei, vor fi sancţionate cu penalitatea de nedeclarare de 0,06% pe zi, care va fi majorată cu 100% dacă se descoperă acte de evaziune. La această penalitate, se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere. Cuantumul total al penalităţii de nedeclarare, dobânzilor şi penalităţilor de întârziere va ajunge la 36,5% anual din suma despistată la control. În multe cazuri subdeclararea poate fi cauzată de erori, şi nu de rea intenţie. Mediul de afaceri a contestat măsura, mai ales că legislaţia interpretabilă şi procedurile de control riscă să genereze abuzuri.

Penalitatea de 0,06% pe zi, reprezentând sancţiunea pentru nedeclararea sau declararea incorectă, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale datorate şi stabilite ulterior de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere, va trebui achitată începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferenţelor de obligaţii fiscale constatate de administraţia fiscală prin inspecţie fiscală, conform proiectului noului Cod de Procedură Fiscală aprobat de Guvern.Cuantumul aprobat al penalităţii este însă diferit de sistemul propus iniţial de Guvern.

Despre implicaţiile penalităţii de nedeclarare, în varianta iniţială din proiectul Codului fiscal, Capital a scris aici:

Persoanele fizice şi firmele care vor plăti această penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobânzii aferente datoriilor care va fi de 0,02% pe zi şi a penalităţii de întârziere, tot de 0,02% pe zi. În total dobânzile şi penalităţile de întârziere înseamnă 14,6% anual. Prevederile din proiectului Codului de procedură fiscală ar urma să intre în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament, la 1 ianuarie 2016. În prezent, dobânzile şi pe penalităţile de întârziere sunt de 0,03% pe zi, fiecare.