Cu ajutorul autorităţilor americane - FBI şi Secret Service - Poliţia Română a fost destrămat trei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic. Poliţa Română anunţă, printr-un comunicat, că percheziţiile efectuate pentru prinderea escrocilor vizeză 117 locuinţe.
Peste 90 de persoane sunt cercetate penal pentru fraude informatice, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. La acţiune participă procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată.
Oraşele în care au avut loc descinderile sunt Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti.
Oamenii legii precizează că membrii grupărilor au construit o adevărată reţea cu ramificaţii în mai multe ţări, în perioada 2009-2011. Se estimează că există peste 1.000 de victime care au fost păcălite prin postarea de anunţuri fictive privind vânzarea unor bunuri inexistente.
Potrivit primelor informaţii, anchetatorii au descoperit că escrocii se foloseau de pagini web şi ofereau spre vânzare maşini de lux, yahturi, bijuterii, ceasuri sau alte bunuri de valoare. Ca să fie mai convingători, escrocii transmiteau prin e-mail sau chat date despre modul în care pot face plata, modul de achiziţie, facturi fictive şi chiar o identitate a vânzătorului, dar nereală. Banii erau plătiţi în conturi din străinătate şi trimişi, ulterior, în România prin poşta rapidă.
Valoare prejudiciilor ajunge la 20 de milioane de dolari. Victimele sunt, în marea lor majoritate, cetăţeni americani.
În Craiova au avut loc 35 de percheziţii iar o parte dintre membrii grupării au fost aduşi la audieri de procurorii DIICOT.
În Timiş au avut loc şase descinderi şi acţiunea continuă. Anchetatori şi forţe speciale de ordine de la Bucureşti au făcut percheziţii în două apartamente din Timişoara şi alte patru locuinţe din judeţ.