Franţa şi Germania pregătesc propuneri privind taxarea giganţilor din domeniul Interentului

Franţa şi Germania vor face, la mijlocul lunii septembrie, o nouă propunere Uniunii Europene cu privire la taxarea giganţilor din domeniul Internetului, pentru ca aceste companii să-şi aducă o contribuţie corectă la finanţele publice din ţările unde îşi generează veniturile, a anunţat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, informează AFP.

"Împreună cu partenerii noştri germani, la următorul consiliul al miniştrilor de Finanţe care va avea loc la Tallinn, la mijlocul lunii septembrie, vom prezenta o nouă propunere de taxare a GAFA" (-un acronim care îi desemnează pe giganţii Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon-) a declarat Bruno Le Maire într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Facebook Live. "Vom propune să luăm ca bază de pornire cifra de afaceri a acestor mari companii, urmând ca pe această bază să stabilim un nivel de taxare astfel încât aceste mari companii să plătească ceea ce datorează Trezoreriei ţărilor europene unde generează profituri" a precizat oficialul francez.

Graţie profilului lor de activitate, marile companii din domeniul Internetului, majoritatea firme americane, sunt campioni ai optimizării fiscale prin intermediul unor aranjamente financiare care le reduc impozitele plătite în Europa.

În Franţa, Google este de mai mulţi ani în vizorul autorităţilor. Însă în luna iunie a acestui an gigantul american a câştigat o primă bătălie cu fiscul francez după ce un tribunal administrativ de la Paris a decis că Google nu are un sediu permanent sau o prezenţă justificabilă care să justifice taxele în valoare de 1,115 miliarde de euro cerute de administraţia fiscală franceză. După această decizie guvernul de la Paris a evocat posibilitatea ajungerii la o înţelegere cu grupul american. În programul său electoral, preşedintele Emmanuel Macron a promis că va impozita marile companii din domeniul Internetului pentru cifra de afaceri realizată în Franţa precum şi crearea unei pieţe unice digitale în Europa. Agerpres