Fermierii obţin producţii prea mici din cauza lipsei îngrăşămintelor

România deţine o suprafaţă de 9,45 de milioane de hectare de teren arabil, ce ar putea aduce anual producţii record, dar acest lucru nu se întâmplă deoarece fermierii nu folosesc îngrăşămintele corespunzătoare, sunt de părere specialiştii din agricultură care au participat la conferinţa organizată de TimacAgro România.

Cantitatea de îngrăşăminte aplicate pe terenurile arabile au scăzut în ulitmii 10 ani, de aceea şi producţiile obţinute au scăzut şi ele semnificativ. Dacă între anii 1980-1990 producţia medie de grâu era de aproape 3 tone la hectar acum recolta a ajuns la 2,7 tone per hectar.

Pentru a obţine producţii mai bune un prim pas ar fi folosirea îngrăşămintelor corespunzătoare în cantităţile optime. „40% din producţie se datorează nutriţiei (rezervele din sol şi fertilizarea)”,a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Marius Marica, directorul de marketing al TimacAgro România. Acesta a mai spus că în prezent, costul cu fertilizarea poate reprezenta până la 50% din investiţia pe hectar. O altă problemă a solului este faptul că subfertilizarea repetată duce la sărăcirea terenului. De aceea, dacă fermierii ar folosi pe lângă azot alte dou tipuri de îngrăşământ: fosfor şi potasiu, atunci producţia s-ar putea dubla.

Mai citiţi Cum ar putea fermierii din România să-şi crească producţia cu 50%