Consecințele falimentului controlat al Greciei pentru România

Cinci bănci de pe piaţa locală ar ajunge să fie controlate de un stat elen "pe perfuzii", dacă Grecia va intra în faliment, consideră analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor.

"Băncile din Grecia ar fi naţionalizate, dacă se va produce o cădere controlată a elenilor (…) Trebuie să avem, ca toate celelalte ţări, un plan B, dacă se declară default-ul Greciei. Cinci bănci din România ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului român?", a explicat Dăianu, la conferința Coface Country Risk 2011.

Cele cinci bănci grecești pe piața din România sunt: EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Românească, Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank (deținută în proporție de 90% de Credit Agricole) şi ATEbank.

Dintre acestea,  EFG Eurobank şi Alpha Bank au anunţat la finele lunii august că vor fuziona.

Potrivit lui Dăianu, prezența băncilor grecești în România reprezintă o culnerabilitate a țării noastre în perioada următoare.

"Austria are expunere foarte mare pe Europa de Răsărit. Şi spune că asta a vulnerabilizat-o. Atunci şi România poate să spună că prezenţa băncilor greceşti aici a vulnerabilizat-o", a continuat Dăianu.

Fostul ministru de Finanțe este un promotor al ideii că România ar trebui să obțină permisiunea Comisiei Europene pentru a-și proteja sectorul bancar folosind fonduri europene.

Analistul economic consideră că există în cancelariile lumii scenarii și pentru o eventuală excludere a Greciei din zona euro, chiar dacă liderii europeni neagă o astfel de variantă.