Europa se zguduie din temelii. Undă de șoc pe tot continentul: UE se va prăbuşi

Sursă: Dreamstime

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat UE că îi pedepsește țara în contexul disputelor dintre Varșovia și Bruxelles pe tema statului de drept şi chiar riscă să o înfometeze, dacă va bloca miliardele de euro. Cu toate acestea, prim-ministrul a subliniat că Polonia rămâne un „membru loial” al Uniunii Europene.

Uniunea Europeană riscă să se prăbușească dacă va continua “să șantajeze” Polonia, a avertizat premierul acestei țări în urma disputelor tot mai aprinse dintre Varșovia și Bruxelles pe tema statului de drept.

Europa înfometează şi şantajează Polonia, acuză premierul Mateusz Morawiecki

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat organizația că îi “înfometează” și îi “șantajează” țara, blocându-i accesul la miliardele de euro destinate redresării ei în urma pandemiei Covid-19 din cauza disputelor pe tema suveranității.

La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a Poloniei a hotărât că tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția poloneză, astfel încât Varșovia și Bruxelles-ul au intrat într-un conflict deschis.

Cu o zi înaintea discursului pe care ar urma să-l rostească în fața Parlamentului European, Morawiecki a susținut că Polonia va rămâne un “membru loial” al UE, dar a avertizat că organizațiaa riscă să-și piardă controlul democratic dacă ea nu va proteja suveranitatea statelor membre, potrivit Daily Mail.

Guvernul populist de dreapta din Polonia s-a aflat de ani de zile în conflict cu UE pe tema controversatelor sale reforme juridice.

Survenit la începutul acestei luni, verdictul instanței supreme din Polonia a alimentat discuții legate de un eventual ‘Polexit’, dar Morawiecki spune că guvernul său nu intenționează să urmeze exemplul Marii Britanii și să scoată Polonia din UE.

“Doresc să vă asigur că Polonia rămâne un membru loial al Uniunii Europene”, a subliniat el în scrisoare.

UE s-ar transforma într-un grup care încetează să mai fie alianța unor state libere, egale și suverane

Totuși, Morawiecki s-a pronunțat împotriva “periculosului fenomen care amenință viitorul Uniunii noastre”, el adăugând că asta “ar trebui să ne îngrijoreze”.

“Vreau să spun, o transformare treptată a Uniunii într-un grup care încetează să mai fie alianța unor state libere, egale și suverane – și devine un organism gestionat la nivel central, guvernat de instituții cărora le lipsește controlul democratic”.

“Dacă nu punem capăt acestui fenomen, îi vom resimți cu toții efectele negative. Se prea poate ca acum să fie vizată doar o singură țară – mâine, sub un alt pretext, ar putea fi alta”, a scris el, adăugând că “fără să ne impunem voința în fața altora, vom putea găsi o soluție care va întări Uniunea noastră Europeană”.

Scrisoarea survine în urma unui verdict pronunțat de Curtea Constituțională a Poloniei, care contestă prevalenţa legislației UE.

Critici dure din partea mai multor state membre UE, după decizia Curţii Constituţionale de la Varşovia

Verdictul a fost, în general, criticat de multe state membre ale UE, precum Franța și Germania, dar premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și politicienii de extremă-dreaptă din Europa l-au apărat.

Analiștii spun că acesta ar putea fi un prim pas și că s-ar putea ca într-o zi Polonia să părăsească UE – o procedură care ar prevedea ca guvernul să înainteze o notificare în care să-și exprime dorința de a ieși.

Instanța a declarat că anumite părți din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția Poloniei și a avertizat Curtea Europeană de Justiție să nu se mai amestece în reformele juridice poloneze dorite de partidul Lege și Dreptate (PiS), de guvernământ.

UE susține că ele subminează independența puterii juridice și ar putea duce la stagnarea reformelor democratice, în timp ce guvernul polonez afirmă că ele sunt necesare în vederea eliminării corupției din sectorul justiției.

În scrisoarea sa, Morawiecki afirmă că prevalenţa legilor UE “nu e nelimitată” și că “niciun stat suveran” nu ar putea susține contrariul.

“Astăzi, ne confruntăm cu un fenomen foarte periculos, în care diverse instituții ale Uniunii Europene uzurpă niște atribuții pe care altminteri nu le au conform tratatelor și își impun voința în fața unor state membre”, a mai scris el.

“Acest lucru reiese cu atât mai evident astăzi, când o serie de pârghii financiare sunt folosite tocmai în acest scop”, a mai adăugat el, făcând astfel referire la noile puteri ale Comisiei Europene de a bloca alocarea fondurilor UE în cazul în care normele organizației în privința corupției și a statului de drept sunt amenințate.

Ministrul polonez al Justiției doreşte trimiterea în judecată a Germaniei

Printr-un demers care va agrava cu siguranță tensiunile, luni, ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a cerut guvernului să trimită Germania în judecată pe tema unui sistem care, în opinia sa, este politizat, și anume, acela de a-i alege pe judecătorii dn această țară, cea mai mare din organizație.

Ziobro, arhitectul reformelor juridice din Polonia și totodată lider al mai micului partid ultraconservator care face parte din guvernul lui Morawiecki, s-a plâns deseori de ceea ce, în opinia sa, ar fi tratamentul diferit pe care UE îl aplică Poloniei.

“Având în vedere că UE se bazează pe egalitatea tuturor statelor și cetățenilor săi, este necesar să se verifice situația din Germania, unde numirea judecătorilor la Curtea Supremă de acolo este complet de ordin politic”, a declarat Ziobro în cadrul unei conferinnțe de presă.

Ziobro a mai spus că principalii judecători din Germania sunt aleși de politicieni, pe când în Polonia judecătorii înșiși sunt mai implicați în această selecție. Totuși, criticii spun că forul care îi numește pe judecătorii din Polonia se află sub influență politică.

Referirile la situația din Germania sunt irelevante, consideră specialiştii

Biroul de presă al guvernului german și purtătorul de cuvânt al guvernului polonez nu au răspuns imediat cererii de a comenta această problemă.

Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Londra, afirmă că referirile la situația din Germania sunt “irelevante”.

“Referirile la situația din Germania sau la cea din alte țări trebuie luate drept ceea ce sunt: ele au scopul de a distrage atenția polonezilor de la repetatele încălcări ale Constituției poloneze pentru a crea un sistem dictatorial monopartit de facto, sistem în cadrul căruia judecătorii și procurorii pot fi pedepsiți după bunul plac”.

Guvernul Poloniei afirmă că reformele sale juridice sunt necesare pentru a îndepărta relicvele guvernării comuniste din țară.