Egipt: 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi

Zeci de egipteni se îndreptau duminică spre emblematica piaţă Tahrir (de eliberare, în limba arabă), pentru o nouă zi de revoltă, în pofida schimbărilor din fruntea guvernului anunţate în ziua precedentă. Aproximativ 200 de persoane se aflau deja în piaţă la primele ore ale dimineţii, dupa ce petrecuseră noaptea în stradă.

Presa guvernamentală a schimbat tonul duminică, vorbind de ‘schimbare’ şi insistând în special pe reprezentanţii cercurilor de afaceri apropiate preşedintelui Mubarak şi fiului său Gamal, piloni ai regimului şi înalţi responsabili ai Partidului Naţional Democrat (PND) la putere.
Revolta, care în numeroase locuri a degenerat în violente confruntări între poliţie şi protestatari, a făcut până acum 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP realizat pe baza cifrelor comunicate de surse din cadrul serviciilor de securitate şi medicale.
Demonstraţiile au paralizat parţial ţara, numeroase ATM-uri erau goale, băncile şi Bursa sunt încă închise după liberele de sfârşit de săptămână şi doua sesiuni bursiere au închis pe o puternică scădere miercuri şi joi. În plus, examenele în universităţi şi şcoli au fost amânate până la noi ordine.
După numeroasele jafuri din Cairo, supus ca şi marile oraşe Alexandria şi Suez unor restricţii de circulaţie începând cu ora 16.00, armata părea mai prezentă şi mai fermă pe strazi. Comitete cetăţeneşti organizate în cartiere îi predau pe jefuitori forţelor armate.
Mii de deţinuţi au evadat din mai multe închisori din ţară, printre ei deţinuţi de drept comun, deţinuţi politiic şi islamişti închişi de mai mulţi ani.
În plan politic, se aşteaptă anunţarea unui nou guvern după numirea de către Mubarak a unui nou prim-ministru, Ahmed Shafik, o personalitate respectată în cercurile politice, inclusiv în cadrul opoziţiei, şi a unui vicepreşedinte, pentru prima dată de la preluarea mandatului acum 30 de ani, Omar Suleiman, un colaborator apropiat al preşedintelui.
Printre cele mai aşteptate numiri figurează cea pentru portofoliul de Interne, poliţia sub ministrul care îşi încetează activitatea Habib el-Adly, în funcţie din 1998, fiind acuzată de tortură şi abuzuri.
Sâmbătă noaptea, în ciuda interdicţiei de circulaţie, mii de oameni s-au strâns pe străzile din Cairo şi alte oraşe, după o zi marcată de ciocniri mortale între protestatari şi forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.
Adversarul cel mai proeminent al regimului, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, considerând insuficiente noile numiri, i-a cerut din nou lui Mubarak să plece ‘fără întârziere’, pentru binele Egiptului.
Preşedintele american, Barack Obama, a cerut din nou regimului lui Mubarak, care este principalul aliat al Statelor Unite în lumea arabă, să pună în aplicare reformele şi să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte violenţele.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a chemat, la rândul său, la reţinere, la nonviolenţă, şi la respectarea drepturilor omului, în timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică că Israelul doreşte să menţină pacea cu Egiptul şi stabilitatea regională.
Canalul de televiziune prin satelit Al Jazeera a fost interzis în Egipt – a anunţat agenţia oficială egipteană Mena. Măsura a fost ordonată de ministrul egiptean al informaţiilor, Anas el-Fekki, care a anulat licenţele şi a restras acreditarea întregului staf Al Jazeera din Egipt, începând de duminică.
SURSA: Agerpres