Soţii Florin şi Anca Madar din Braşov, care în urmă cu 20 de ani au pus bazele importatorului şi distribuitorului de produse auxiliare pentru construcţii şi industrie Temad Co, au decis, în 2012, să intre pe segmentul de producţie prin construcţia unei secţii de prelucrare a profilelor de aluminiu pentru placări şi pardoseli, investiţie de 250.000 de euro. Anul următor, şi-au menţinut direcţia prin construcţia unei fabrici de plasă de fibră de sticlă, a cărei dezvoltare a necesitat circa un milion euro, şi includerea în portofoliu a unei centrale fotovoltaice amplasate în Râşnov, care a presupus o investiţie de 3,5 mil. euro. Doar dezvoltarea reţelei de distribuţiei, care cuprinde sediul, depozitele, flota auto şi cei 270 de angajaţi, i-a costat pe soţii Madar peste 5 mil. euro, ceea ce ridică investiţiile totale realizate în grupul Temad la circa 10 mil. euro.

„Investiţia în producţie a venit după o cercetare atentă a pieţei termoizolaţiilor, sector important în construcţii, care îşi va menţine creşterea şi în următorii ani şi în care materia primă era, în mare parte, provenită din import. Aplicarea taxei antidumping pentru mărfurile produse în China a avut un impact major pe acest segment, asupra preţurilor şi a calităţii produselor. În aceste condiţii, am luat decizia construcţiei propriului centru de producţie care să ne poată permite controlul stocurilor, calităţii şi preţului“, explică Florin Madar, directorul general al grupului braşovean.

Antreprenorul pregăteşte pentru acest an investiţii suplimentare de un milion euro, direcţionate către divizia de distribuţie a grupului, pentru modernizarea depozitului central din Braşov, introducerea unui nou sistem ERP (Enterprise Resource Planning), îmbunătăţirea proceselor logistice şi modernizarea parcului auto.

Miza pe rezidenţial

Cu ajutorul noilor linii de business, Temad a reuşit anul trecut să depăşească veniturile rulate în 2008, atingând afaceri de 28 mil. euro, o creştere de 12% faţă de rezultatele din 2013. Florin Madar spune că, în ultimul an, a observat o consolidare a pieţei materialelor de construcţii şi estimează o creştere moderată a acesteia, susţinută ca şi anul trecut de segmentul rezidenţial.

„Chiar dacă piaţa construcţiilor, per total, a înregistrat un declin şi probabil că nu va reuşi să recupereze terenul nici în acest an, segmentul rezidenţial se dezmorţeşte pentru a intra în etapa de stabilizare şi maturizare“, adaugă antreprenorul braşovean. Pe acest fond, el se aşteaptă ca afacerile grupului pe care îl conduce să depăşească 29 mil. euro în 2015. Fabrica de fibră de sticlă din Braşov are o capacitate anuală de producţie de 9 mil. mp de plasă, ceea ce înseamnă necesarul pentru reabilitarea termică a peste 4.500 de blocuri cu zece etaje. Anul trecut, unitatea de producţie a lucrat la peste 90% din capacitate, iar pentru acest an proprietarul ei şi-a setat un ritm similar.

Creştere de preţ

Madar precizează faptul că evoluţia cursului leu-dolar determină creşterea costurilor materiei prime utilizate în producţie şi, implicit, creşterea preţurilor produselor finite. Astfel, din postura de producător, prioritatea omului de afaceri este să practice un preţ de vânzare care să asigure susţinerea costurilor de producţie. El mai spune că principala sa provocare este creată de lipsa unei stabilităţi la nivelul preţurilor şi a unor politici coerente de vânzări în rândul jucătorilor din industrie. Potrivit acestuia, impactul acestei instabilităţi a fost vizibil la nivelul clienţilor, care se confruntă cu o lipsă a lichidităţilor, dar şi la nivelul furnizorilor sau producătorilor, care pun presiune pe majorarea preţurilor din dorinţa de a recupera adaosurile pierdute în anii de criză. „Ca distribuitor, considerăm că problemele care vor persista şi în 2015, similar ultimilor 3-4 ani, sunt datorate gradului scăzut de informare şi de educare a consumatorilor din punct de vedere al calităţii şi durabilităţii produselor“, precizează Florin Madar.

Totuşi, ţinând cont de estimările de creştere şi stabilizare a pieţei materialelor de construcţii şi a sectorului rezidenţial, el consideră că în acest an va scădea riscul de insolvenţă sau faliment al companiilor din construcţii.

3,2 mld.euro a fost valoarea pieţei materialelor de construcţii în 2014, nivel de la care producătorii aşteaptă o creştere de 3%-4% pentru acest an

Articol apărut în cadrul suplimentului Capital Construcţii din mai 2015