Dinu Patriciu a cumparat un loc in lumea buna a petrolului

Cea mai mare tranzactie petroliera din Europa Centrala si de Est transforma grupul Rompetrol intr-un jucator regional puternic si, probabil, respectat. Petrom-OMV simte in ceafa rasuflarea unui jucator pe care parea ca-l subestimeaza. Camera 603 de la etajul sase al sediului Rompetrol e ocupata de Dinu Patriciu. Apropiatii ii spun Dinu. Tincuta, asistenta plina de energie, controleaza fluxul de intalniri cu o precizie fantastica. “Dinu” e mereu pe fuga. Un birou mic,



Cea mai mare tranzactie petroliera din Europa Centrala si de Est transforma grupul Rompetrol intr-un jucator regional puternic si, probabil, respectat. Petrom-OMV simte in ceafa rasuflarea unui jucator pe care parea ca-l subestimeaza.

Camera 603 de la etajul sase al sediului Rompetrol e ocupata de Dinu Patriciu. Apropiatii ii spun Dinu. Tincuta, asistenta plina de energie, controleaza fluxul de intalniri cu o precizie fantastica. “Dinu” e mereu pe fuga. Un birou mic, simplu, plin de hartii si grafice. Aproape ca n-ai zice ca omul asta conduce o pravalie atat de mare cum este Rompetrol, daca n-ai observa pantofii Gucci de 500 de euro si n-ai sti ca in hangarele aeroportului Baneasa il asteapta avioanele personale. Marea pasiune a lui Patriciu. Pe peretele biroului sunt agatate tablouri cu actiuni la purtator emise in perioada interbelica de rafinariile Steaua Romana si Astra Romana. O usa din sticla face legatura secreta cu biroul lui Phil Stephenson, managerul de origine americana al Rompetrol. Cei doi discuta foarte des in pragul usii. “Ne completam”, surade Patriciu. tinand cont de diferentele dintre cei doi, n-ai zice.


Dinu Patriciu fumeaza mult, foarte mult. Explicatiile ti le ofera parinteste, cu mangaieri ale barbii si priviri directe in ochi. Aproape te convinge ca intotdeauna are dreptate, mai ales in momentele in care foloseste stiloul Mont Blanc, pentru a creiona cat mai veridic propria varianta.
Preluarea companiei petroliere din sudul Frantei a fost tinuta in secret total. Dinu Patriciu a sperat, probabil, ca surpriza mediatica va fi imensa. Aproape ca a reusit. Multi ridica insa din umeri, intrebandu-se cat de importanta este preluarea unui jucator care danseaza pe putin peste 3,5% din piata franceza. Valoarea tranzactiei dintre Rompetrol si Dyneff ramane secreta. Rompetrol a preluat, printre altele, active in valoare de peste 280 milioane de dolari. Unii spun ca prin aceasta preluare Dinu Patriciu si-a facut pasaport pentru lumea buna a petrolului mondial. Altii, ca fostul oligarh a murit si ca s-a nascut noul Patriciu. El spune insa cu totul altceva: “Achizitia este cea mai semnificativa preluare realizata in Uniunea Europeana de o corporatie cu baza in Romania. Preluarea grupului Dyneff de catre Rompetrol va crea o societate de rafinare si comercializare de produse petroliere paneuropeana si integrata total, cu o baza importanta de active atat in Europa de Est, cat si in cea de Vest”. Patriciu mai identifica inca doua beneficii: “va dubla cifra de afaceri prezenta a societatii mama din Olanda si, in acelasi timp, va determina cresterea substantiala a profitului net”. De fapt, cifra de afaceri a Rompetrol Group va fi, anul viitor, sensibil mai mare decat aceea a Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania.


Singurul lucru pe care nu l-a dobandit Dinu Pariciu in urma acestei tranzactii este petrolul. Un capitol la care austriecii de la OMV domina piata regionala si la care cu greu pot fi depasiti. Poate doar in conditiile in care ne vom trezi peste noapte cu un anunt potrivit caruia rusii au preluat OMV-Petrom sau chiar Rompetrol. Orice e posibil.


Un lucru e sigur: la conferinta de presa la care a anuntat achizitia companiei franceze, Dinu Patriciu afisa imaginea omului victorios. “Negocierile pentru Dyneff au inceput in urma cu noua luni, dar termenii tranzactiei au fost definiti in iunie”, sustine Patriciu. Cu alte cuvinte, intre doua drumuri la Parchet, directorul general al Rompetrol mai facea o deplasare la Paris. Intrebat cat de mult au afectat cercetarile de la Parchet mersul negocierilor, Patriciu spune ca mult. Dar nu vrea sa elaboreze: “sa nu stricam momentul”.


Infiintat in 1958 de catre Antoine Lecea, Dyneff este acum cel mai mare distribuitor independent de produse rafinate din Franta, din punctul de vedere al cifrei de afaceri si al volumului. Acopera doar sudul Frantei si o mica parte din Spania, dar are acces la o conducta petroliera care leaga piata mediteraneana de cea nord-europeana. In prezentarea facuta de Rompetrol, se afirma ca Dyneff are o “situatie financiara foarte buna: lichiditate excelenta si datorii mici”. Intrebarea care se ridica este de ce ar vrea cineva care are o firma cu EBITDA anuala de peste 20 milioane de dolari sa-si vanda afacerea? Ei bine, nu exista un asemenea raspuns. stim doar ca Antoine Lecea urmeaza sa ocupe un loc in consiliul consultativ al Rompetrol Franta, denumire pe care o va adopta in Franta Rompetrol dupa finalizarea preluarii. “Domnul Lecea va coordona strategia de expansiune in aceste zone”, sustine Patriciu. Sediul companiei va fi in orasul francez Montpellier. Dinu Patriciu mai spune ca aceasta achizitie ajuta la integrarea rafinariei Petromidia intr-o importanta retea de distribuitie, pe o piata stabila. “Nu vom comercializa insa direct produse Petromidia in Franta. De exemplu, vom vinde in Turcia, vom cumpara din Italia si vom vinde in Franta”. Vicepresedintele Rompetrol, Philip Stephenson, anunta ca Rompetrol are de gand “sa integreze aspectele reprezentate de capacitatile de depozitare si distributie ale Dyneff in afacerile importante in domeniul rafinarii”. Cu alte cuvinte, prin aceasta achizitie, Dinu Patriciu si-a facut cadou accesul pe piata vest-europeana.

Ce castiga Romeptrol prin aceasta achizitie

1. “Fiind prezent pe coastele oceanului Atlantic, Marii Mediterane si ale Marii Negre, Rompetrol, asa cum va fi el dupa aceasta achizitie va fi capabil sa obtina titei din zonele cele mai ieftine in care se exploateaza in momentul actual si sa comercializeze produse eptroliere pe pietele cele mai lucrative”, spune Philip Stephenson.

2. Detine depozite petroliere amplasate strategic pe tarmurile Marii Mediterane si ale oceanului Atlantic.

3. Integreaza rafinaria Petromidia cu o importanta retea de distribuitie, pe o piata stabila. “Nu vom comercializa insa direct produse Petromidia in Franta. De exemplu, vom vinde in Turcia, vom cumpara din Italia si vom vinde in Franta”.

4. Obtine un risc de companie diminuat, prin combinarea riscurilor asociate tarilor est-europene cu cele ale Frantei si Spaniei. Dublarea cifrei de afaceri la cinci miliarde de euro si cresterea profitului net cu 10-12 procente.

5. Numarul de benzinarii detinute de Rompetrol va creste cu 70%, la circa 550, iar capacitatile de depozitare se vor tripla.

Cum arata imperiul lui Patriciu

*estimare Rompetrol

• The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, este actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia). Alaturi de aceasta companie, din grupul controlat de Patriciu mai fac parte companiile Rompetrol SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.

• Rafinaria Petromidia este a doua ca marime de pe piata romaneasca, avand o capacitate de rafinare de circa 4 milioane tone de titei pe an. Conducerea grupului a anuntat derularea unui plan de investitii de 260 milioane de dolari pentru modernizarea rafinariei Petromidia pana in 2007, urmand ca in acest interval capacitatea de procesare a acesteia sa se majoreze de la 3,8 milioane la 5 milioane de tone pe an.

Sursa: compania