De ce e mai scumpă benzina în România decât în Germania

Un plin de motorină sau de benzină este mai scump în ţara noastră decât în Suedia sau Germania, însă diferenţa este că că în timp ce un român are un salariu mediu net de 390 de euro pe lună, un suedez, un neamţ sau un austriac duce acasă 2.000 de euro lunar.

Preţul benzinei şi al motorinei a crescut cu peste 7%, în mai puţin de o lună, după cum arată datele de pe site-ul Petrom cea mai mare companie din România. Toate companiile s-au extrem de grăbite să recupereze scăderile provocate de prăbuşirea barilului de petrol. OMV Petrom a obținut anul trecut un profit net de 2,1 miliarde de lei, în scădere cu 56% față de rezultatul net obținut în anul 2013, reiese din comunicatul companiei privind rezultatele anuale preliminare pe 2014.

Mai mult de jumătate din prețul unui litru de benzină reprezintă taxe, care sunt vărsate de marii jucători de pe piața românească în conturile statului. Practic fără aceste taxe: TVA, accize, supra-acciza un litru de benzina ar costa doar 2,16 lei.

Statele membre cu cel mai mic preț al benzinei fără taxe sunt: Suedia (0,47 euro/litru), Germania (0,48 euro/litru) și Estonia (0,49 euro/litru). Cea mai scumpă benzină fără taxe se găsește în Malta (0,71 euro/litru) și în Bulgaria (0,61 euro/litru).

Media europeană (UE 28) a benzinei fără taxe este de 0,513 euro/litru, în timp ce prețul cu taxe este de 1,38 euro/litru. România se află sub media europeană atât în ceea ce privește prețul fără taxe, cât și la prețul cu taxe incluse. Mai exact, benzină fără taxe costa la 15 decembrie sub 50 eurocenți (0,49 euro/litru), iar litrul cu taxe incluse costa 1,18 euro.