Datornici fără vină: ce pot face angajaţii cu CAS-ul neplătit

O vizită la medic poate declanșa un adevărat coșmar birocratic pentru angajatul care află cu stupoare că nu mai este asigurat, pentru că angajatorul „a omis“ să vireze banii la ANAF.

Îngrijorată de o durere de cap care nu mai ceda, Alexandra Dimofte s-a hotărât să meargă la doctor. În loc să găsească o rezolvare, vizita la medicul de familie i-a adus şi mai multe dureri de cap: a aflat cu uimire că nu mai figurează în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca asigurată de peste şase luni, deşi este angajată. Existau două posibilităţi: în cel mai fericit caz, una dintre numeroasele erori ale SIUI, iar în cel mai rău caz, nevirarea contribuţiei pentru sănătate, de 10,7% din salariul brut, de către angajator, care în acest caz era o agenţie de publicitate. Din păcate, adevărată este cea de-a doua variantă, în care angajatorul nu i-a plătit Alexandrei contribuţia pentru sănătate, deşi a reţinut sumele res­pective din salariul ei. Pentru că nu mai figurează ca asigurată, nu poate beneficia decât de anumite servicii medicale minimale. „Cei mai mulţi angajaţi află numai când merg la doctor  că de fapt nu sunt asiguraţi, pentru că acesta îi caută în SIUI. Cât timp nu este asigurat, pacientul nu poate primi decât servicii din pachetul minimal, care acoperă urgențele și bolile infecto-contagioase“, spune preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu. Cu alte cuvinte, în această situaţile nu se aplică principiul conform căruia cel ce nu greşeşte nu trebuie să plătească, pentru că de acum încolo începe o adevărată epopee, presărată cu adeverinţe, ştampile şi timp pierdut la cozi.
De la Ana la Caiafa
Legea nu conţine dispoziţii practice pentru angajaţii aflaţi într-o asemenea situaţie şi pare menită mai mult să sperie angajatorii, cu amenzi de până la 50.000 de lei. „Angajatul pentru care nu s-au achitat cotele de contribuţie de asigurări sociale de sănătate poate înainta o sesizare la ANAF, care urmează să ia măsurile legale de recuperare a sumelor datorate şi de aplicare a sancţiunilor“, explică Anca Pârvulescu, avocat la Olteanu şi Asociaţii. Potrivit preşedintei SNMF, pacienţii aflaţi într-o astfel de situaţie trebuie să meargă întâi la angajator, pentru o adeverinţă de salariat şi o dovadă de reţinere a sumelor respective din salariul brut. Cu aceste acte, angajatul merge la ANAF şi face o sesizare pentru recuperarea sumelor şi virarea lor în contul Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ­(FNUASS), în cazul în care nu se înţelege mai întâi cu angajatorul pentru plata sumelor restante. De aici urmează o perioadă nedefinită de aşteptare, în care dacă angajatul are nevoie alte servicii medicale din pachetul de bază, în afară de cele minimale, trebuie să le plătească integral. „Nu se poate estima o perioadă exactă în care aceste sume sunt recuperate, dar angajatul nu este răspunzător pentru plata sau neplata CASS “, spune George Moraru, consultant fiscal. Deşi nevinovat, în momentul în care se prezintă la medic, angajatul figurează ca neasigurat în SIUI, din cauza neplăţii contribuţiei de către angajator.
Datornicul de serviciu
„În anii trecuți am avut mari probleme mai ales cu salariaţii de la întreprinderile de stat, unde nu se plăteau dările, iar cei care nu plătesc sănătatea nu plătesc de obicei nici pensia“, spune Rodica Tănăsescu. Un exemplu elocvent este situaţia unui angajat la o mare întreprindere de panificaţie din Bucureşti, care este în prezent în insolvenţă. „Tot primeam de la pensia privată telefoane că nu s-au virat banii. Am mers la casa de pensii, unde am aflat că nu se mai făcuse nicio plată de câteva luni. Încă mă răfuiesc cu angajatorul“, spune angajatul, care nu ştia că poate face sesizare la ANAF. El a apelat doar la ITM, care l-a ajutat să îşi recupereze salariile restante, însă pentru a-l determina pe angajator să plătească, va trebui să sesizeze ANAF.  De altfel, se poate ajunge până la tribunal: „salariatul se poate adresa instanţei pentru repararea integrală a prejudiciului material şi/sau moral cauzat de neplata contribuţiilor de către angajator“, spune avocata Anca Pârvulescu. Toate aceste procedee aflate la dispoziţia angajatului presupun fără doar şi poate aşteptare, pelerinaj pe la instituţiile abilitate şi, mai ales, cheltuieli suplimentare, în cazul nefericit în care angajatul are cu adevărat nevoie de investigaţii medicale.
45 milioane lei au totalizat obligaţii suplimentare pentru neplata contribuţiei aplicate de inspecţiile fiscale realizate de ANAF în 2011
5.000 – 10.000  lei sunt amenzile pentru nedepunerea la termen a declarațiilor de către angajator
30.000 – 50.000  lei sunt amenzile pentru nevirarea con­tribuției datorate de angajatori, potrivit Legii 95/2006 privind reforma în sănătate

Bine de ştiut:
Salariatul care constată că nu i s-au plătit contribuțiile poate inainta o sesizare la ANAF, care va lua măsuri de recuperare a sumelor datorate de la angajator şi de aplicare a sancțiunilor.
Diminuarea pachetului de servicii de bază are loc după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei de către angajator
Dobânda percepută de ANAF angajatorului pentru fiecare zi de întârziere la plată este de 0,5%.
 
Salariatul se poate adresa instanţei pentru repararea integrală a prejudiciului material şi/sau moral cauzat de neplata sumei de către angajator.
Angajatorul care nu a virat la fond contribuţia reţinută de la asiguraţi se poate face vinovat de infracţiunea de deturnare de fonduri, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 15 ani, în funcţie de consecințe.
Calitatea de asigurat poate fi verificată pe site-ul CNAS, prin intermediul unui formular în care trebuie să introduceți CNP-ul, la adresa https://www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online.