Cutremur financiar în România! Este anunţul serii de la vârful BNR. Toţi românii trebuie să ştie

Sursă: Dreamstime

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani“, unde a vorbit despre inflație și dobânda de politică monetară.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre inflație și dobânda de politică monetară.

Anunţul momentului de la BNR privind inflaţia

Invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, Vasilescu, a făcut declarații despre inflație și dobânda de politică monetară.

„Banca Națională a spus limpede: Ne așteptăm în trimestrul 3 la o inflație cu o singură cifră. Acum este 15,07, iar o singură cifră înseamnă 9. În trimestrul 3 ne așteptăm la o inflație de la 9 în jos, iar în trimestrul 4 ne așteptăm la o inflație de 7%.

Asta înseamnă că s-ar putea, dacă nu sunt condiții până atunci să mai scadă ceva din dobânda de politică monetară, în trimestrul 4, dobânda de politică monetară de 7% să se întâlnească cu inflația de 7% și în aceste condiții nu am mai avea, ca acum, o dobândă de politică monetară real negativă”, a spus consilierul lui Mugur Isărescu.

Dobânda este real negativă

Adrian Vasilescu este de părere că Banca Națională a României îi protejează cât poate de bine pe cei care au credite.

„Se plâng cei care au credite că sunt oropsiți. Nu sunt oropsiți, pentru că inflația e de 15% și Banca Națională operează cu o dobândă de 7%. A oprit creșterea în februarie și s-a ferit să ducă în sus, peste 7%, această dobândă, care este o dobândă real negativă.

În plus, este mai puțin de jumătate din rata inflației. 7% e mai puțin de jumătate decât 15%“, a spus, la DC News, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Nu sunt îndeplinite criteriile pentru aderarea la euro

Vasilescu a mai declarat că România nu este pregătită pentru aderarea la moneda europeană.

„România a avut inspirația să renunțe la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis de 2015, iar apoi 2019, după care s-a renunțat la această cursă cu dată.

Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria. Nu mai avem o dată precisă. Bulgarii s-au grăbit și acum stau să mai reflecteze.

Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar (acum avem), avem o dobândă pe 10 ani destul de bună (acum e cam mare), avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%” a spus oficialul BNR”, a spus consilierul lui Mugur Isărescu.