Cum facem cumpărăturile în criza de coronavirus. De ce lucruri trebuie să ținem cont

Noi sfaturi pentru persoanele care merg la cumpărături. Reprezentanții InfoCons au făcut mai multe recomandări pe care românii trebuie să le urmeze atunci când merg la magazine în criza de coronavirus. 

Astfel, pentru a fi în siguranță și pentru a economisi mai mult timp, InfoCons vine în ajutor cu câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont când mergem la cumpărături.

Nu ieșiți din casă fără mască de protecție, mănuși și dezinfectant

Evitați să atingeți ochii, nasul și gura! De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot contacta viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul vă poate intra în corp și vă poate îmbolnăvi.

Distanțare socială

Mențineți distanța de cel puțin 1.5m între dumneavoastră și cei din jur. Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține viruși. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tușește sau strănută are această boală.

Evitarea aglomerației

Recomandat este, ca înainte de a merge la cumpărături, să ne gândim la ce dorim să mâncăm pe o perioadă cât mai lungă posibil, dacă nu, măcar pentru o săptămâna, ca mai apoi să efectuăm o listă cu alimentele de care avem nevoie.

Este indicat să evităm cumpărăturile între orele 11:00 și 13:00, întrucât atunci este intervalul de timp în care au voie să iasă din casă persoanele cu vârstă peste 65 de ani.

Atingeți doar produsele pe care intenționați să le cumpărați!

Indiferent că avem mănuși, există posibilitatea ca înaintea noastră să fi fost persoane în magazin, cu mâinile expuse la mediul înconjurător. Deși este foarte important că înainte de a cumpăra un produs să citim eticheta, termenul de valabilitate și modul de depozitare, indicat este să nu atingem decât produsele pe care dorim să le cumpărăm, astfel evitând transmiterea microbilor de la un produs la altul.

De asmenea, la casele de marcat trebuie păstrată distanța de minim 1.5 metri față de persoanele din față și din spate (pentru a facilita acest lucru, multe supermarketuri au folosit marcaje speciale pe podea, care delimitează zonele de protecție individuală pe linia caselor de marcat, astfel încât să fie preîntâmpinată apropierea persoanelor una de alta sub limita recomandată de autorităţi.

Plătiți cu cardul și ștergeți ambalajele

În această perioadă este recomandată plata cu ajutorul cardurilor bancare și evitarea folosirii bancnotelor. Dacă totuși se plătește cu bani „cash” şi se primesc rest bancnote, este bine ca mâinile să fie dezinfectate.

De asemenea, cel mai bine este ca atunci când venim de la cumpărături să nu ducem plasele direct în bucătărie, ci să le lăsăm pe holul de la intare. După ce ne spălăm și ne dezinfectam mâinile, se recomandă ca înainte de așezarea produselor la locul lor, ca acestea să fie dezinfectate cu alcool sanitar sau dezinfectant. Nu pulverizați substanțe dezinfectante pe fructe sau legume, este suficient ca acestea să fie spălate foarte bine!

Cumpărați ce este necesar

În urma evenimentelor întâmplate la începutul acestei pandemii, magazinele au afișat mesaje care îndeamnă la adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce priveşte numărul de produse achiziţionate.

Este indicat să cumpărăm doar produsele necesare pe o anumită perioadă de timp. Așa cum am menționat și la început, o listă de cumpărături ne ajută la economisirea timpului și la o mai bună organizare. Infocons luptă pentru combaterea risipei alimentare, luptă la care va ajuta orice consumator care va ține cont de acest sfat. Totodată, în acest mod vor avea acces și ceilalți consumatori la produse.