Culisele ajutorului acordat Ucrainei de către SUA. Americanii ar fi interesaţi de rezervele de titan

SURSA FOTO: Dreamstime

Statele occidentale sunt dependente de titanul rusesc, iar înghețarea resurselor energetice de către Moscova a generat teama că același lucru s-ar putea întâmpla și cu acest minereu extrem de valoros. De aceea, se speculează că SUA urmărește să identifice și să exploateze resursele de titan ale Ucrainei ajutând-o să țină piept agresiunii rusești.

Potrivit publicației Newsweek, SUA ajută Ucraina în războiul împotriva Rusiei cu scopul ”de a identifica și utiliza marile rezerve” de titan din țară.

Sursa citată mai spune că acest metal poate fi extrem de important „în dezvoltarea tehnologiilor militare occidentale avansate, care alcătuiesc baza viitoarei descurajări a Rusiei și a Chinei”. Revista a subliniat că SUA au inclus titanul pe lista celor 35 de minereuri necesare pentru a susține securitatea economică și națională a țării.

„Dar SUA continuă să importe peste 90% din acest minereu, care nu este nici pe departe furnizat în totalitate de țări prietene”, mai scrie Newsweek.

Occidentul este dependent de titanul rusesc

Marea teamă a Statelor Unite este că Rusia ar putea îngheța exportul de titan către Occident, „ceea ce ar pune în dificultate construcțiile de avioane și industriile de apărare” țărilor vestice.

O sursă din Congresul american, citată de publicație, a spus că „rezervele considerabile” de titan din Ucraina ar putea deveni „o alternativă atractivă la sursele rusești și chinezești” pentru SUA.

„Pe măsură în Occident devin tot mai intense discuțiile privind motivele care ar justifica susținerea în continuare a Ucrainei, acest lucru ar putea deveni unul dintre argumentele tot mai des invocate”, a adăugat sursa respectivă.

Titanul, un metal ușor, dar puternic, este utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, precum avioane de luptă, elicoptere, nave militare, rachete cu rază lungă de acțiune etc.

De aceea, dacă Ucraina câștigă războiul, Occidentul ar putea avea acces la aceste resurse. În cazul în care Moscova le va revendica, le va putea folosi pentru a-și spori influența globală asupra unei resurse care capătă o importanță strategică, scrie ziuanews.ro.

Ucraina, Rusia și China sunt trei din cele șapte țări care mai produc burete de titan

SUA nu mai dețin burete de titan în stocul național de apărare, ultimul producător intern închizându-se în 2020. În schimb, Ucraina este una dintre cele șapte țări care produc burete de titan, pe baza minereului de titan, alături de Rusia și China, rivalii strategici ai Washingtonului.

China a produs anul trecut peste 231.000 de tone de burete de titan, potrivit U.S. Geological Survey, reprezentând 57% din producția globală. Urmează Japonia, cu 17 procente, și Rusia, cu 13 procente. Kazahstanul a produs aproape 18.000 de tone, iar Ucraina peste 4.000 de tone.

Înghețarea resurselor energetice de către Rusia a generat temeri în SUA și în alte țări occidentale că Moscova ar putea face același lucru și cu resursele de titan, ceea ce ar crea probleme pentru companiile din domeniul aerospațial și al apărării.

Din cauza dependenței Occidentului de titanul rusesc, acest minereu nu a fost până acum vizat de sancțiunile împotriva Moscovei.