După aprecierea monedei elveţiene din ultima săptămână, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixează, pentru o perioadă de un an, cursul francului elveţian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

În virtutea acestui amendament, costul acestei măsuri, care potrivit Băncii naţionale a Croaţiei se ridică la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de bănci. Băncile străine controlează circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociaţia Băncilor din Croaţia (HUB) şi-a exprimat suprinderea faţă de o decizie a guvernului care 'aruncă povara asupra unei singure părţi'.

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat că guvernul său examinează 'posibilitatea de a converti aceste credite în kuna', moneda naţională croată.

Banca naţională a Croaţiei a anunţat însă că o astfel de conversie în kuna a creditelor în franci elveţieni ar reduce cu 30% rezervele în devize ale ţării.

Guvernul social-democrat al lui Zoran Milanovic întâmpină dificultăţi în a scoate Croaţia din criza economică în care a intrat de şase ani.

Joia trecută, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a luat pieţele prin surprindere renunţând la rata de schimb minimă, de 1,20 franci la un euro, pe care a impus-o în septembrie 2011 pentru a lupta împotriva supraevaluării francului elveţian.

Imediat după această decizie, moneda croată s-a depreciat cu circa 17% faţă de francul elveţian. O asociaţie locală care îi reprezintă pe cei care au contractat credite în franci elveţieni, Franak, a avertizat în privinţa unei 'catastrofe' a debitorilor.

În Croaţia, creditele în franci elveţieni se cifrează la 23,7 miliarde de kuna (3 miliarde de euro), potrivit Băncii Naţionale. Este vorba în principal de credite imobiliare şi această apreciere a francului elveţian ameninţa să afecteze între 200.000 şi 300.000 de persoane în această ţară de 4,2 milioane de locuitori.AGERPRES