Criza catalană: Senatul spaniol va trebui să se decidă de urgență asupra situației din Catalonia

Senatul spaniol urmează să discute despre un plan al guvernului de la Madrid de a prelua unele dintre puterile autonome ale Cataloniei, pe fondul unei crize escaladate asupra impulsului de independență al regiunii, potrivit BBC.COM.

La începutul acestei luni, Catalonia a organizat un referendum în această privință. Se așteaptă ca Senatul să adopte măsurile de urgență, printre care se numără demiterea președintelui catalan. Între timp, parlamentul regional dezbate o eventuală declarație de independență.

Dezbaterea a început joi, după ce președintele catalan Carles Puigdemont nu a reușit să dezvăluie un mod de acțiune și le-a cerut deputaților să decidă asupra unui răspuns.

Puigdemont a semnat o declarație de independență după votul din 1 octombrie, însă a oprit imediat punerea în aplicare și a cerut negocieri între Catalonia și guvernul spaniol.

Guvernul catalan a spus că din cei 43% care au participat la referendum, 90% au fost în favoarea independenței.

Senatul urmează să voteze asupra planului guvernului de a declanșa articolul 155 al Constituției spaniole, care autorizează guvernul să ia „toate măsurile necesare pentru a obliga” o regiune în caz de criză.

Articolul nu a fost folosit niciodată înainte.

Guvernul de dreapta al domnului Rajoy are o majoritate în Senat. Planul a fost, de asemenea, aprobat de partidele de opoziție.

Articolul 155 din Constituția Spaniei din 1978 nu a fost folosit niciodată în Spania democratică. Și pentru un motiv bun.

Spaniolii numesc „opțiunea nucleară” a guvernului lor.

Dar, vineri, este de așteptat ca Senatul spaniol să voteze în favoarea declanșării articolului 155 și desființării regiunii Cataloniei de puterile sale autonome.

Măsura este singura cale, a insistat guvernul spaniol, de a calma criza catalană.

Dar liderii catalani spun că o astfel de mișcare va adăuga pur și simplu combustibil la incendiu – făcând mai probabil ca vineri să fie ziua în care aceștia declară oficial o republică catalană independentă.

Începutul paginii de pe prima pagină a ziarului El Periodico din Spania, din Barcelona, dezvăluie sfârșitul poveștii: „Declarația unilaterală a independenței și -La revedere!-„.