Corigenţii testelor de stres trec examenul în toamnă

Șapte bănci din cele 25 care au picat testele de stres ale BCE şi EBA au subsidiare şi în România. Patru dintre ele spun că eşecul e valabil doar pe indicatorii de la finele lui 2013, măsurile adoptate ulterior sau aflate în curs de implementare scoţându-le din zona roşie a indicatorilor de capitalizare.

Acţionarul majoritar al Bancpost, EFG Eurobank, Piraeus Bank, NBG (Banca Românească) şi Veneto Banca spun că nu mai au nevoie de capitalizare suplimentară în momentul de faţă, deoarece au efectuat deja, anul acesta, majorări de capital şi au convenit cu Comisia Europeană planuri de restructurare, al căror efect duc indicatorii în zona verde. 

Efectul acestor măsuri este reflectat de varianta „dinamică“ a testelor, care anticipează nivelul la care se va situa rata de adecvare a capitalului de rangul 1 (CET 1) după ce planurile convenite cu autorităţile europene vor fi finalizate. Probleme de capitalizare sunt semnalate de teste doar în varianta „statică“, aceea în care sunt luaţi în calcul datele de la finele lui 2013, care au fost între timp mult îmbunătăţite. În ambele variante, statică şi dinamică, testele au estimat nivelul capitalizării de rangul 1 pentru un scenariu de bază, în care economia este ferită de şocuri, dar şi pentru un scenariu advers, în care situaţia economică se înrăutăţeşte considerabil. Testul este considerat picat când CET 1 coboară sub pragul minim de 8% în scenariul de bază şi de 5,5%, în scenariul advers.

Roşu pe toată linia în varianta statică au văzut şapte bănci care au şi subsidiare în România: EFG Eurobank – Bancpost, Piraeus, NBG – Banca Românească, Veneto Banca, Volksbank, Millennium şi Bank of Cyprus. Ultimele sunt deja în proces de preluare de către alte entităţi bancare, iar băncile greceşti, plus Veneto au în curs de implementare planuri de restructurare convenite cu autorităţile europene. Capitalul a fost deja majorat în 2014 de acestea, dar şi de Volksbank.

Trebuie menționat că situația băncilor din România este radical diferită de cea a băncilor mamă care au picat testele de stres, subsidiarele de la noi având capital în exces, mult peste pragurile minime reglementate.