Tipuri de Materiale Ideale în Cazul Izolației Pentru Parchet

 

Parchetul ocupă primul loc în topul finisajelor de pardoseli din locuințe. Parchetul este ușor de întreținut, rezistent la uzură și în plus, conferă un aspect plăcut și armonios cu orice tip de amenajare. Totuși, aceste atuuri sunt condiționate de respectarea etapei privind izolarea parchetului, pe care în mod obligatoriu trebuie să o iei în calcul în timpul montajului.

Cei mai mulți proprietari de locuințe sau spații comerciale preferă montarea pardoselii din parchet, ca metodă preferată de finisare a stratului interior. Și acest lucru este de înțeles. 

Diversitatea de modele, materiale cu grade crescute de densitate rezistența superioară la utilizare, sau întreținerea simplă sunt plusuri care îl recomandă pentru utilizarea de tip rezidențial sau în domenii comerciale, unde există trafic mare. 

Pentru atingerea unui rezultat de excepție, specialiștii sugerează efectuarea cu atenție a etapei de izolație a parchetului înainte de montarea efectivă.

Ce face atât de importantă etapa de izolație a parchetului?

Procedura de izolație implică așezarea unei baze solide pentru folosirea optimă a materialului de finisare al pardoselii. Este importantă alegerea materialelor indicate pentru acest proces, dacă dorim să beneficiem de cele mai importante avantaje pentru confortul locuinței noastre:

  • Suplimentarea confortului termic la nivel de pardoseală în sezonul rece;
  • Obținerea unei baze solide de tranzit sau pentru așezarea mobilei;
  • Înglobarea unui sistem de încălzire în pardoseală;
  • Prelungirea duratei de viață a parchetului prin atenuarea sarcinilor de presiune;
  • Absorbirea presiunii exercitate de trafic și piesele de mobilier;
  • Reducerea zgomotului;
  • Evitarea supraîncălzirii pardoselii pentru un ambient plăcut al locuinței în anotimpul cald;
  • Eliminarea riscului infiltrațiilor de apă.

Indiferent de tipul de izolație pentru care vei opta, rolul acesteia este acela de a prelungi durata de viață a pardoselii fabricată din parchet laminat. Izolația asigură confortul termic necesar și acționează ca o barieră de protecție împotriva umidității și a sunetelor. Aceste calități sunt condiționate de alegerea și montarea corecta a materialului.

Izolații pentru parchet: recomandările specialiștilor în funcție de nevoile beneficiarului

Piața oferă la momentul actual o varietate de izolații, fiecare cu avantaje specifice, din care poți alege ce-i mai bun pentru locuința ta.

  • Folie din polietilenă expandată

Acesta este cel mai frecvent întâlnit material în procesul de izolare a parchetului. Folia poate avea o grosime variabilă între 2 – 5 mm. Grosimea ridicată a foliei indică un material dens, ceea ce în mod clar pregătește o izolație mai eficientă.

Folia PEE asigură montarea adecvată a parchetului și absoarbe vibrațiile pașilor. Chiar dacă folia PEE oferă un minim de izolație fonică și reduce umiditatea, totuși calitățile izolante sunt mai scăzute în comparație cu alte tipuri de materiale pe care le vom prezenta ulterior.

  • Polistirenul extrudat

Plăcile din polistiren extrudat garantează o podea izolată fonic la un nivel excepțional. Grosimea unei plăci poate fi de 3 – 6 mm. Chiar dacă foliile PEE sunt mai convenabile financiar, polistirenul extrudat promite un grad mai crescut de rezistență la utilizare.

Polistirenul extrudat este indicat în special pentru parchetul poziționat imediat peste fundație sau deasupra beciului ori a unui subsol.

  • Fibrele din lemn

Plăcile din fibră de lemn au de regulă o grosime de 5 mm. Acest material implică un nivel mare de rezistență în timp, izolează fonic și permit instalarea ușoară. 

Dacă îți dorești un confort crescut din punct de vedere termic pentru casa ta, atunci plăcile din fibre de lemn sunt ceea ce ai nevoie. Montajul este simplu, iar temperatura în casă va fi echilibrată, indiferent de anotimp.

  • Pâsla

Primul avantaj al pâslei este însăși proveniența sa naturală. Printre cele mai importante avantaje ale pâslei se numără: capacitatea de absorbție a umidității, izolația termică bună, izolația fonică eficientă, montare și prelucrare ușoare, densitate crescută. Izolația din pâsla elimină riscul de mucegai și de apariție a moliilor sau a altor insecte dăunătoare pentru siguranța bunurilor casnice.

  • Plută

Izolația de plută absoarbe căldura și zgomotele. Materialul este natural, cu grad mare de flexibilitate datorită faptului că membrana celulară a plutei este deosebit de mlădioasă. În consecință, produsul are capacitatea de a reveni la forma inițială de îndată ce dispare elementul care exercita presiunea (traficul intens, amplasarea unei mobile masive, etc.).

  • Fibrele din cânepă

Acestea sunt căutate în special datorită proprietății de absorbție a dioxidului de carbon din spațiile închise.

Cum montăm corect izolația pentru parchet?

În primul rând, alegerea materialului necesar este influențată de caracteristicile clădirii și bineînțeles de preferințele utilizatorului. Înainte să începi lucrările, vei observa că umiditatea suportului ajunge la 2%, iar denivelările planșeului sunt de maxim 3 mm.

Evită să folosești prin suprapunere mai multe categorii de izolații. În caz contrar, riști că obții un suport instabil care va afecta fermitatea parchetului la suprafață.

Alegerea materialului potrivit trebuie să ia în calcul un alt aspect, frecvent întâlnit în locuințele oamenilor: sistemul de încălzire în pardoseală. Așadar, dacă optezi pentru acesta, fii atent la tipul materialului de izolație folosit.