Cum poți depista dependența de tehnologie a copilului tău și ce poți face?

Imaginea unui adult sau a unui adolescent lipit de telefonul mobil, laptop sau tabletă pare a fi ceva normal, în prezent. Însă, atunci când când copilul tău pare să nu se mai dezlipească de ecrane sau monitoare, acest lucru nu este un lucru tocmai bun pentru dezvoltarea sa.

Tehnologia are părțile sale bune, dar, ca oricare alt lucru, în exces, poate avea efecte foarte negative asupra copilului tău și nu numai, pentru că, aceasta devine deja, o dependență Nici tu ca adult, nu ar trebui să petreci prea mult timp, aici.

Deși dependența de tehnologie nu este inclusă în clasificarea internațională a bolilor sau tulburarilor mentale, experții recunosc o diferență, între utilizarea tehnologiei în mod echilibrat și una nesănătoasă.

Iată câteva beneficii ale tehnologiei utilizată în mod responsabil pentru copilul tău:

Ascultarea muzicii sau vizionarea unor filme. Dispozitivele digitale permit copiilor să asculte muzica preferată oriunde s-ar afla. Acest lucru are un beneficiu major în starea lui de bine. Filmele educative, private, alături de familie, sunt, de asemenea, o modalitate bună de a petrece timpul, în familie.

Explorarea anumitor interese individuale. Curiozitatea și dorința de explorare a copilului tău poate fi satisfăcută cu ajutorul tehnologiei. Aici, copilul poate afla anumite informații dar se și poate conecta cu alți copii care au aceleași pasiuni și hobby-uri comune.

Efectuarea sarcinilor școlare. Multe dintre sarcinile școlare s-au mutat în online sau, aici este locul unde copilul tău poate accesa o bibliotecă infinită de unde se poate inspira în a-și face temele.

Simptomele utilizării tehnologiei în exces

Pentru a depsita faptul că, puiul tău ar putea să fie afectat de o dependență de tehnologie, observă dacă prezintă aceste simptome:

  • Probleme psihologice precum anxietate, depresie, încredere în sine scăzută, instabilitate emoțională;
  • Somn insuficient. Pe lângă insomnii, copilul poate fi tensionat și incapabil să se relaxeze.
  • Retragere socială. Preferă să petreacă mai mult timp în fața ecranelor, în loc să socializeze cu alți copii.
  • Probleme de vedere, dureri de cap, vedere încețoșată, oboseală a ochilor.
  • Stil de viață inactiv, condiție fizică precară.
  • Tristețe sau supărare atunci când nu este conetat la anumite dispozitive;
  • Nu manifestă interese pentru alte activități.

Ce poți face pentru a scoate copilul din dependența de tehnologie? 

Ca oricare altă dependență, aceasta trebuie abordată cu tact și ușor. Nu poți scoate copilul din acestă dependență dintr-o dată, ci trebuie să ai rabdare și să te ocupi, în mod progresiv de el.

Iată ce poți face:

Înlocuiește dispozitivele cu activități creative distractive precum sunt cele de pe HappyArt.ro. Puteți să creați împreună anumite tablouri, să pictați și să vă bucurați de rezultatul muncii voastre.

Faceți o listă cu lucruri interesante care pot fi făcute în aer liber, sau pe care nu le-ați făcut niciodată, dar vreți să le explorați.

Reduce-i treptat timpul petrecut în fața dispozitivelor și nu îi refuza acest timp, dintr-o dată. Vei face mai mult rău.

Înlocuiește conținutul pe care îl practică de obicei, cu unul educativ, în loc să îi refuzi complet utilizarea telefonului, tabletei sau laptopului.

Stabiliți împreună limite, care ot fi la început zilnice, apoi săptămânale.