Cum a schimbat COVID-19 modul în care ne luăm adio de la cei dragi

Coronavirusul ne-a schimbat cu totul viața, fie că ne dăm seama de lucrul acesta sau nu. Oamenii evită încă să își mai strângă mâna și se îmbrățișează mai puțin. Masca de protecție a devenit un accesoriu nelipsit de la orice ținută, iar petrecerile au devenit o amintire.

COVID-19 nu a schimbat însă doar modul în care ne trăim viața, ci și tradițiile legate de moartea celor dragi. Firmele de servicii funerare au devenit singurele capabile să organizeze pregătirile, iar tradițiile funerare de mii de ani în toate culturile lumii s-au schimbat drastic.

India – reguli noi atât pentru hinduși, cât și pentru musulmani

În India, de exemplu, țară cu cea mai mare parte a populației hindusă, incinerarea trupurilor celor decedați, pe malurile Gangelui a devenit o amintire. Din cauza numărului uriaș de cazuri COVID-19 și a restricțiilor, trupurile indienilor au fost arse în crematorii, de multe ori, neavând nici cine să mai vină să ridice cenușa.

Noile linii impuse de guvernul indian au interzis, de asemenea, scăldatul sau îmbălsămarea celor decedați din cauza COVID-19 și interzis rudelor să sărute sau să îmbrățișeze corpul pentru a evita orice risc de transmitere a virusului. 

Oricât v-ar părea de normale aceste ordine, trebuie să țineți cont că spălarea trupului celui decedat este o practică a musulmanilor, care sunt cel puțin în număr de peste 180 de milioane în India și s-au confruntat cu discriminare și atacuri religioase în trecut.

În capitala comercială Mumbai, autoritățile municipale au anunțat că toate cadavrele victimelor COVID-19 trebuie incinerate. Ordinul spunea că cimitirul orașului se află în zonă dens populată, ceea ce ar putea prezenta un risc de contaminare.

În timp ce incinerarea este practicată cel mai frecvent de majoritatea hindusă a Indiei, este strict interzisă în Islam.

După ce un politician musulman a intervenit, ordinul a fost retras în câteva ore. Musulmanii au putut astfel să-și îngroape morții, ordinul fiind anulat.

O singură tradiție de înmormântare în India a fost nemodificată în timpul pandemiei: înmormântările din cer, practicată de parsi, zoroastrieni și unii budiști tibetani. Adepții acestui ritual așază cadavrele pe o platformă înaltă sau pe un vârf de munte și permit vulturilor să devoreze trupurile celor decedați. 

Pakistan, Turcia și Irlanda: Doliu la distanță

În Pakistan, cea mai populată provincie, Punjab, a emis reguli prin care cei care efectuau spălarea rituală islamică a cadavrelor să poarte echipament de protecție adecvate. Un consiliu clerical le-a cerut, de asemenea, musulmanilor pakistanezi să practice distanțarea socială în timp ce fac rugăciuni comune tradiționale pentru a onora morții.

În Turcia, rămasul-bun de la cei decedați a fost înlocuit cu înmormântări la distanță. Numai cei implicați fizic în înmormântare au avut voie să ia parte la ritualul de spălare a corpului înainte de înmormântare, ritual la care participau, în mod obișnuit, membrii apropiați ai familiei.

Mai mult, la înmormântare nu au putut participa decât rudele apropiate, imamul rugându-se de la o distanță sigură, vorbind prin mască. Autoritățile le-au interzis celor îndoliați să se apropie de sicriu pentru o ultimă privire sau cuvânt.

În Irlanda, mulți oamenii s-au arătat hotărâți să își prezinte condoleanțele în ciuda noilor reguli. De exemplu, când un locuitor în vârstă a murit într-un sat din comitatul Kerry, enoriașii catolici s-au aliniat pe un drum lung de peste un kilometru până la cimitirul local – distanțați social la câțiva metri unii de ceilalți – ca un omagiu care a fost filmat și împărtășit pe scară largă pe rețelele sociale și mass-media.