Colliers: Piaţa locuinţelor îşi va relua creşterea la 3-4 trimestre după revenirea economiei

Preţul încă ridicat, impozitele crescute şi instabilitatea locului de muncă au îndepărate clienţii de la standurile dezvoltatorilor imobiliari. Volumul total al vânzărilor, în proiecte cu peste 200 de unităţi, a atins aproximativ 600 de unităţi în primele şase luni din 2010, potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Chiar dacă numărul locuinţelor vândute în această perioadă este mai mare cu 85 de unită

Preţul încă ridicat, impozitele crescute şi instabilitatea locului de muncă au îndepărate clienţii de la standurile dezvoltatorilor imobiliari. Volumul total al vânzărilor, în proiecte cu peste 200 de unităţi, a atins aproximativ 600 de unităţi în primele şase luni din 2010, potrivit celui mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Chiar dacă numărul locuinţelor vândute în această perioadă este mai mare cu 85 de unităţi faţă de rezultatele primei jumătăţi a anului trecut, trebuie luat în considerare faptul că cele 2.500 de unităţi locative adăugate la stocul total în 2010 au condus la creşterea numărului de unităţi nevândute.

„Pe termen scurt segmentul rezidenţial va înregistra un volum mai mic de tranzacţii, în timp ce preţurile îşi vor continua direcţia descendentă, însă într-un ritm mai scăzut. Piaţa îşi va relua creşterea la 3 – 4 trimestre după revenirea economiei, când consumatorii îşi vor recăpăta încrederea atât în economia naţională cât şi în piaţa rezidentială“, susţine autorii studiului.

Creşte stocul de apartamente nevândute

Stocul apartamentelor livrate dar nevândute a crescut la 3.700 la sfârşitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unităţi înregistrate la finalul anului trecut.

La sfârşitul lunii iunie 2010, piaţa rezidenţială din Bucureşti acumulase o ofertă estimată la aproximativ 8.000 de unităţi nevândute, dintre care 5.400 de apartamente erau disponibile la vânzare direct de la dezvoltatori.

Potrivit Colliers, majoritatea dezvoltatorilor şi-a respectat termenele de livrare şi aproximativ 2.500 de unitati au fost finalizate în primul semestru, reprezentand peste 80% din cele 3.000 de apartamente anunţate.

Aşadar, stocul de unităţi livrate în proiectele rezidenţiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie 2010, marcând o creştere de 23% în comparaţie cu sfârşitul lui 2009.

Cererea s-a materializat în special în proiectele care se adresează populaţiei cu venit scăzut (aproximativ 77% din vânzările totale realizate în primul semestru din 2010), în timp ce ansamblurile care se adresează clasei medii au generat 16% din totalul vânzărilor.

Presiune pe preţ

Dezvoltatorii au continuat scăderile de preţ, ca o consecinţă a vânzărilor reduse. Preţul mediu pe metru pătrat construit s-a diminuat cu 10% în primul semestru, de la 1.300 euro/mp (fără TVA) înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2009 la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010.

În comparaţie cu punctul maxim atins pe piaţa rezidenţială în primul semestru din 2008, preţul mediu a suferit o scădere totală de 28% (pe parcursul a 24 de luni).

Totuşi, luând în considerare aprecierea monedei euro faţă de leu (17% din iunie 2008 până în iunie 2010), corecţia preţurilor în moneda naţională nu este la fel de pronunţată ca în euro. Întrucât dezvoltatorii exprimă preţurile apartamentelor în euro, corecţia descendentă din piaţă a fost parţial absorbită de deprecierea monedei naţionale.