Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea fondurilor la CNAS nu este o prioritate acum

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat pentru Agerpres că trecerea colectării fondurilor la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), nu este o prioritate pentru moment, deoarece a crea o altă structură presupune timp şi bani.

Potrivit lui Vasile Cepoi, infrastructura Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de colectare s-a desfiinţat când s-a trecut colectarea la ANAF. "Ce se poate face însă, este să se reintroducă acel sistem de declarare a plăţilor la casele de asigurări, pentru a putea avea o cheie de control cu privire la colectare şi a evita suspiciunea că banii colectaţi pentru Sănătate nu ajung la Sănătate", crede acesta.

În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de asigurări de sănătate, secretarul de stat sus’ine ideea introducerii competiţiei între sistemul public şi privat atât pentru pachetul de servicii medicale de bază, cât şi pentru pachetul de servicii medicale complementare.

"Pachetul de bază este cel de când a fost adoptată vechea lege, la care au mai fost făcute o serie de precizări prin revizuirea listei de medicamente, prin introducerea co-plăţii şi, odată cu definirea riscului asigurat, riscul minor sau major pe care îl asiguri. Din discuţiile de până acum se pare că se optează pentru varianta asigurării riscului major", a explicat Vasile Cepoi.
Întrebat de data la care se va introduce coplata, Cepoi a precizat că "foarte repede", întrucât acum se formulează o modificare a legii pentru a crea un sistem de co-plată mai puţin costisitoare.
Spitalele se vor putea organiza ca fundaţii de anul acesta
"Dorim să dăm posibilitatea chiar din acest an spitalelor să se organizeze ca fundaţii, având ca proprietar actualul administrator, respectiv Ministerul Sănătăţii, autorităţile publice locale sau ministerele cu reţea sanitară proprie", a declarat Vasile Cepoi. Pentru a familiariza spitalele cu această procedură, Ministerul va face un proiect pilot de transformare a unu spital în fundaţie.

Potrivit acestuia, avantajele vor fi creşterea flexibilităţii managementului spitalelor, posibilitatea de a face o politică de personal adecvată nevoilor spitalelor, remunerarea personalului din spital în funcţie de calitatea, complexitatea şi volumul de activitate, dezvoltarea ofertei de servicii medicale private în cadrul spitalului public şi reducerea mult discutatei concurenţe neloiale generată de faptul că medicii din spitalul public lucrează şi în privat.
Sursa: Agerpres