„Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru nytimes.com dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale.

Problema semnalată de pacienți

Unii pacienți care au învins COVID semnalează, de mai multe săptămâni, că și-au pierdut un dinte după vindecare. Conform celor spuse, pacienții n-au simțit nici cea mai mică durere. Unii au relatat că și-au simțit gingiile ceva mai sensibile, că dinții au căpătat o coloratură și în unele cazuri s-au spart.

Farah Khemili, o femeie de 43 de ani din New York, a povestit pentru sursa menționată că a simțit, mestecând niște gumă, că parcă i se mișcă un dinte. A doua zi, dintele a căzut fără să simtă nici cea mai mică durere. Îngrijorată, pacienta a intrat pe un forum pentru cei afectați de coronavirus și a descoperit că mulți oameni spuneau că au avut probleme dentare după infectare.

Diana Berrent, fondatoarea grupului online de susținere, a povestit despre cazul fiului ei de 12 ani. Copilul și-a pierdut unul dintre dinții adulți la câteva luni după ce a făcut o formă ușoară de COVID-19, conform postării

Care este explicația

„Este extrem de rar ca dinții să cadă pur și simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecții cu SARS-CoV-2”, a explicat dr. David Okano, specializat în paradontologie. Trebuie menționat că Farah Khemili avea într-adevăr probleme cu dantura, la fel ca alți pacienți.

„SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților. Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”, spune dr. Li.

Medicul stomatolog Michael Scherer a explicat că există posibilitatea ca răspunsul exagerat al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste la nivelul cavității bucale. Conform celor spuse de acesta, poate fi un mecanism de apărare împotriva virusului, dacă reacția este în gură.

De asemenea, aceste sensibilități dentare se pot corela și cu alte boli preexistente precum diabetul sau bolile cardiovasculare, despre care se știe că au consecințe și asupra danturii. Gingiile sunt foarte sensibile la reacțiile hiperinflamatorii, iar bolnavii de COVID se încadrează în această categorie.

Trebuie menționat că în momentul de față nu există niciun studiu concret care să recunoască oficial că o sechelă a COVID. Conform celor spuse de Dr. Li, cazurile s-au înmulțit în ultima vreme în Statele Unite și pentru că peste 47 la sută dintre adulții de peste 30 de ani fac paradontoză, este necesar ca cercetătorii, cu ajutorul dentiștilor, să studieze acest aspect.